Ezek a legjobb és a legrosszabb pálinkák Magyarországon: itt a lista

Pénzcentrum2014. június 19. 10:33

Vajon melyek a legjobbak a kereskedelmi forgalomban, nagy mennyiségben forgalmazott barackpálinkák közül?

Barackpálinkákat tesztelt a gasztronómiai kérdésekben rendszeresen megszólaló, a hazai éttermi kultúra, vendéglátóipar fejlesztéséért létrejött Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE). Elsősorban könnyen hozzáférhető barackpálinkákat vizsgáltak, amelyek kereskedelmi főzdéktől származnak: részben közismert neveket, részben jónak gondolt, részben nagy mennyiségben forgalmazott termékeket.

Mi az az MGE?
A Magyar Gasztronómiai Egyesület alapító okirata szerint hozzá kíván járulni a magyar gasztronómiai kultúra és gasztronómiai szakmai oktatás színvonalának és feltételeinek az emeléséhez, a közízlés javításához, valamint a szakács szakma presztizsének növeléséhez. Az egyesület további célja a jó minőségű mezőgazdasági termékek honosítása és újrahonosítása, valamint népszerűsítése.


Az érzékszervi tesztelést két zsűri végezte, ezt laboratóriumi vizsgálat előzte meg. A zsűriben helyet kapott élelmiszertudományi szakember, biológus, sommelier (borszakértő), pálinkafőző, de Molnár B. Tamás étteremkritikus, valamint Takács Lajos, a Lacipecsenye étterem séfje is. Az érzékszervi pontozás húszpontos rendszerű volt, 15 ponttól fölfelé már nagyon jónak, kiemelkedőnek számított a pálinka az értékelés szerint.

A pálinkák, amelyek az érzékszervi teszten egyértelműen a nagyon jó és a kiváló kategóriába estek a zsűritagok összesített értékelése alapján:

  • Márton és lányai magyar kajszi: 17 pont
  • Bestillo Gönci barack: 16 pont
  • Agárdi: 15 pont
  • Kisrét Árpád: 15 pont
  • Tarpa manufaktúra: 15 pont

A teszt által hibásnak minősített pálinkák között találjuk a Rézangyal kajszibarack pálinkáját, a Zwack Kecskeméti Híröst, vagy a Békési Disznótorost. A lista alján olyan pálinkák kaptak helyet, amelyeket a szakértők fogyasztásra nem javasolnak: Miskolci Likőr, Prekopp, Gönci barack; Győri Szesz, Hédervári; Törley, Szent István Korona.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A teszt legrosszabb szereplője a Fütyülős barack: az MGE szakértői szerint "illatában és ízében petróleum, senkinek nem ajánlható, még annak sem, aki nem törődik az ízzel, kizárólag az alkohol hatását keresi".

Címkék:
vásárlás, kkv, élelmiszer, pálinka, alkohol, teszt, zwack,