Félmillió magyar a bedőlt cég listáján: feltámad a ScienNet

Pénzcentrum2013. július 2. 05:34

Feltámad a ScienNet törzsvásárlói rendszer. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint újra toboroz ügyfeleket a 2009-ben bedőlt program, amely ellen fénykorában különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt nyomoztak.

Úgy tűnik, feltámad a híres-hírhedt ScienNet törzsvásárlói rendszer. A néhány éve hangos botránysorozattal bedőlt törzsvásárlói rendszer június közepén "újra-nyitó rendezvényt" tartott Budapesten, sőt, ismét megkeresik korábbi tagjaikat, törzsvásárlóikat - értesült a Pénzcentrum.hu.

A 2000-es évek közepén indult ScienNet rendszer lényege az volt, hogy aki törzsvásárlóvá válik, vagyis regisztrál a ScienNet weboldalán, az kedvezményes áron vásárolhat termékpartnereinél. A törzsvásárlói közösséget működtető online rendszerhez közel félmillió vásárló és több mint 10 ezer cég csatlakozott.

A program 2009 végén dőlt be. Az akkori Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága akkor indította meg azt a nyomozást, amit a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC a Magyarország területén kifejtett tevékenységével összefüggő, különösen nagy (több százmillióm forintos) adóhiányt okozó adócsalás gyanúja alapozott meg.

Az akkori vádak szerint a külföldön bejegyzett gazdálkodó szervezet speciális törzsvásárlói közvetítő vállalkozást működtetett úgy, hogy a tevékenységével összefüggő, azt terhelő adófizetési kötelezettségének nem tett eleget. A több százmillió forintos adóhiányt keletkeztető vállalkozás működésével összefüggésben számos helyszínen történt házkutatás és tanúkihallgatás a személyi és tárgyi bizonyítékok biztosítása érdekében. Az adójogszabályokat megtévesztő módon kikerülő, több offshore jellegű vállalkozást is felhasználó bonyolult hálózat valamennyi hazai pénzintézetnél megtalálható pénzeszközeit még 2009 novemberében lefoglalták.

Új cég a háttérben

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A korábbi törzsvásárlóknak küldött levél szerint a ScienNet-et újraindító, Svájcban bejegyzett Inlernet Worldwide AG nem jogutódja a hálózatot korábban működtető ScienNet International LLC-nek, ezért nem vállalja át a ScienNet kötelezettségeit, viszont a program korábbi adatait (például a felhasználók személyes adatait) magáénak tudja. A szervezők ugyanakkor állítják, hogy a ScienNet International LLC azonnal kifizeti a törzsvásárlóknak és termékpartnereknek járó jutalékokat, amint feloldják a bankszámlája zárolását.A törzsvásárlóknak küldött levélben ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az utalványok foglalójaként befizetett összegek vásárlás nélkül nem járnak vissza, azokat sem kamatostul, sem kamat nélkül nem utalja át a törzsvásárlóknak a ScienNet, viszont változatlan feltételekkel levásárolhatóak a partnereknél.

A cég a hivatalos honlapon azt állítja, hogy a NAV (VPOP) a nyomozást felfüggesztette, semmilyen bűncselekmény nem került bizonyításra, továbbá az ügyben senki nem került megvádolásra, vagy elítélésre. Ezért arra kérik a törzsvásárlókat, hogy nyugodjanak meg, a pénzük nem veszett el, és legyenek türelemmel, amíg a hatóság, a ScienNet által nem ismert időpontban feloldja a bankszámlákat.

Lapunk információi szerint azonban meglehetősen nehéz kiiratkozni a rendszerből: a törzsvásárlói szerződés felmondásához több személyes adatot, köztük a személyi igazolvány, lakcímkártya és az adókártya másolatát kérik.

Címkék:
vásárlás, mlm,