Jelentősen drágulhatnak az élelmiszerek

Pénzcentrum2012. szeptember 10. 18:05

A nyári kánikula és szárazság után ősszel erősen megugorhatnak az élelmiszerárak. A gyenge termés miatt a gabonaárak csúcson vannak, és az áremelkedés várhatóan gyorsan megjelenik majd a gabonatermékek, pékáruk árában is. Augusztusban 6 százalék lehetett az egy évre visszatekintő drágulás, de a következő hónapokban még magasabbra szökhet az infláció - vélik a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők.

A friss szakértői előrejelzések szerint az infláció továbbra sem tud elszakadni a 6 százalékos szintről. Év elején az áfa két százalékpontos emelése nyomán ugrott meg az infláció, majd a februári jövedékiadó emelések hatása az év közepéig érezhető maradt, miközben az üzemanyagok árának mérséklődése gyengébben jelent meg a KSH által mért adatokban. Ugyan az év második felére korábban az elemzők dezinflációt, azaz az infláció mérséklődését várták, a nyári hőség következményei felülírták a prognózisokat. Ahelyett, hogy 5 százalék felé csordogálna a fogyasztói árindex, négyéves csúcsra szökhet a kora őszi hónapokban.

Erős drágulás jön a nyári kánikula után

A gabonaárak csúcson vannak, a következő hónapokban az alapanyagok árának emelkedése továbbgyűrűzhet a feldolgozott gabonatermékek árába is. Így szeptemberben már 6 százalék fölé is ugorhat a fogyasztói árindex - mondta a Portfolio.hu-nak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Eközben azonban a tavalyi jövedékiadó emelések emelések hatása lassan eltűnik az inflációs indexből, így a két ellentétes hatás, a tavalyi magas bázis miatt mérsékeltebb éves index és az élelmiszer árak emelkedése alakítja majd az adatot.

Ráadásul számolhatunk az emelkedő benzinárak hatásával is, illetve a ruházati cikkeknél a szezonális árcsökkenés folytatódásával - teszi hozzá Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője. Augusztusban a szezonhatás mérsékelheti az élelmiszerek drágulását, de az őszi hónapoktól már egyértelműen az várható, hogy az élelmiszerárak alakulása felfelé fogja nyomni az inflációt, így a szeptemberi adat jóval 6% felett lehet.

Erős drágulás jön a nyári kánikula után

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jobbágy Sándor, a CIB elemzője szerint viszont augusztusban a szezonális hatásokat (élelmiszer, ruházat), illetve a tartós fogyasztási cikkek valószínűsíthető dezinflációját a többi tétel emelkedése kiegyensúlyozta, és bár az infláció éves alapon szeptemberben is 6 százalék közelében lehet, októbertől már érdemi csökkenésre számíthatunk. Az év végi adat újból megközelítheti az 5 százalékot, majd a jövő évre vonatkozó adóintézkedések függvényében 2013-ban tovább gyorsulhat az infláció csökkenése.

 

Címkék:
gabonaárak,