Már év végére kiépülhet a szupergyors internet egész Budapesten

MTI2012. május 25. 19:08

A tervek szerint az év végére Budapesten kültéren mindenütt elérhető lesz az ügyfeleknek a Magyar Telekom negyedik generációs mobil hálózata (4G/LTE), miközben a társaság nyáron a főváros agglomerációjába és több vidéki városba is elviszi szupergyors mobilinternet szolgáltatását.

A társaság közleménye szerint napjainkban kültéren Budapest lakosságának 90 százaléka, beltéren pedig 73 százaléka számára érhető el a 4G/LTE szolgáltatás.

A közlemény idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki elmondta, a jövőbeli fejlesztéseket veszélyeztetheti, ha az iparágat túlzott mértékben és diszkriminatív jelleggel terhelő különadók miatt csökkennek a források. Ennek következtében ugyanis lelassulnak a beruházások az ország versenyképessége szempontjából fontos húzóágazatban, a távközlésben.

A társaság egy éve indította el mobilhálózatának nagyszabású modernizációját: a szupergyors mobilinternet-hálózatot az Ericsson közreműködésével építi. A felek tavaly májusban, a fejlesztés nyilvánosságra hozatalakor a szerződés összegét üzleti titokra való hivatkozással nem árulták el, a Magyar Telekom csupán azt közölte, hogy a következő években mintegy 30 milliárd forintot költ hasonló fejlesztésekre.

A beruházás a hálózat gyorsabbá tétele mellett egyebek mellett 50 százalékos energia megtakarítást is lehetővé tesz. A vállalat célja az, hogy 2013-ra az ország közel 100 százalékán lehetővé váljon a másodpercenként 21 megabites internetes sebesség.

Címkék:
christopher mattheisen,