Mikor jön az új mobilszolgáltató Magyarországon?

Pénzcentrum2011. október 11. 20:01

Nehéz lesz érvényesülnie egy új szereplőnek a hazai mobilpiacon - nyilatkozta a Portfolio.hu-nak adott interjújában Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, aki úgy látja, a fogyasztók lehetnek a minőségért folytatott verseny győztesei.

A Magyar Telekom múlt héten jelentette be, hogy2012. január 1-jén elindítja 4G/LTE mobilinternet szolgáltatását. Az esemény kapcsán Christopher Mattheisen, a társaság elnök-vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjújában elmondta, a 4G technológiára épülő szolgáltatások is kitörési pontot jelenthetnek a társaság számára, ami azért is fontos, mert nem könnyű növekedést elérni a telekommunikációs szektorban.

Versenyt jelent a szupergyors internet

Christopher Mattheisen szerint nehéz megmondani egy adott időpillanatban, hogy melyik szereplő tart előrébb a nagyobb sávszélességet nyújtó hálózatok fejlesztésében. Különböző koncepciók mentén zajlanak a fejlesztések, így a lefedettségben is nagy különbségek lehetségesek. A nagy kérdés az, egy adott technológia esetén az országos lefedettséget melyik szereplő milyen időtávon éri el.

A menedzser úgy látja, a Magyar Telekom piacvezető telekommunikációs társaságként rendelkezik azzal a piaci mérettel, amely méretgazdaságosságot jelent ezekben a fejlesztésekben, tehát a költségek területén rendelkezik a vállalat versenyelőnnyel a versenytársakhoz képest. Úgy véli, a minőségben folytatott versenyt kiterjesztve az erős költségpozíción keresztül az árban is versenyezhetnek, ebből pedig a fogyasztók profitálhatnak. A Magyar Telekom hálózatfejlesztésekben szerzett tapasztalata és hatékonysága azt jelentheti, hogy minőségben és árban is komoly tempót tudnak diktálni a versenytársakkal szemben.

A Tesco már a spájzban van

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy kevés kivételtől eltekintve a virtuális szolgáltatók üzleti alapon nem túl sikeresek - véli Mattheisen, aki szerint a virtuális mobilszolgáltatás, mint üzleti modell a világban nem életképes. Manapság a fejlett piacokon nem jellemző, hogy túlságosan sok szabad kapacitás lenne a hálózatokban, ez pedig csökkenti annak a valószínűségét, hogy az új szolgáltatók sikeresen működjenek. Ugyanakkor - nyilatkozata szerint- ez nem jelenti azt, hogy ne vennék komolyan például a Tesco Mobile-t.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elnök-vezérigazgató úgy látja, jelenleg gyakorlatilag nincs helye a magyar piacon egy negyedik mobilszolgáltatónak. Éppen ezért nem számít arra, hogy egy nagy nemzetközi mobilszolgáltató töltené be ezt a pozíciót.

 

Címkék:
christopher mattheisen,