Sokat költünk szépítkezésre

Pénzcentrum/MTI2011. július 29. 12:32

Az első félévben némileg csökkent a háztartási vegyi áruk és kozmetikumok kiskereskedelmi eladása a múlt év azonos időszakhoz viszonyítva - olvasható a Nielsen piackutató közleményében.

Értékben 1, mennyiségben 3 százalékos visszaesést regisztrált a Nielsen. Villányi Ágnes, a piackutató vállalat kereskedelmi kapcsolatokért felelős osztályvezetője közölte, hogy az általuk mért 60 háztartási vegyi áru és kozmetikum eladásából a boltok évente mintegy 300 milliárd forint bevételt érnek el.

Féléves összehasonlításban a legnagyobb forgalmú húsz vegyi áru kategóriából értékben 1-9 százalékkal emelkedett például az általános tisztítószerek, a hajfesték vagy a szappan forgalma. Mennyiségben 5-5 százalékkal forgalmaztak többet a boltok testápoló krémből és toalett tisztítóból - tette hozzá.

Az eladás eléggé koncentrált, hiszen értékben a forgalom 65 százaléka jutott hipermarketre és drogériára mind az idei, mind a tavalyi első félév során.

Háztartási vegyi áruból és kozmetikumból az elmúlt félév során a hipermarket piaci részesedése értékben 38 százalék volt, ahogyan a tavalyi első félévben is. Ennél jóval nagyobb mértékben, 47-50 százalékkal részesedett legutóbb például a légfrissítő, a mosószer és az öblítő teljes bolti forgalmából.

A drogériák piaci részesedése értékben egyaránt 27 százalék volt a tavalyi és idei első félév során, miközben jóval magasabb, 46-61 százalékos arány jutott rájuk a hajfesték, az arc- és szemránckrém, valamint a pelenka eladásából.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Noha a 400 négyzetméteres és kisebb üzletek piaci részesedése a háztartási vegyi áruk és kozmetikumok teljes hazai forgalmából általában alacsony (14 százalék), ennél jóval magasabb (20-22 százalék) öblítőből, toalett papírból és mosogatószerből.

 

Címkék: