Mi ellen véd a naptej?

Pénzcentrum/InfoRádió2011. július 19. 15:02

A leégéstől védi bőrünket a naptej, az UV-B sugárzás más káros hatásaitól, mint például a bőrrák már kevésbé. Figyelmeztetett az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa az Infórádió műsorában.

Nagyon erős UV-B sugárzás várható
Az ország szinte teljes területén nagyon erős, a 7,6-es értéket is elérő UV-B sugárzás várható kedden - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.
Ilyen sugárzási szint esetében a szakemberek szerint délelőtt tizenegy és délután három óra között nem tanácsos napozni, a fényvédő krém használata pedig a jelzett időtartamon túl is indokolt.

A hőséghullámok idején általában tiszta az ég, ezért magas az UV-B sugárzás. Éppen ezért 11 és 15 óra között lehetőleg tartózkodjunk árnyékban, kerüljük a tűző napot, mert az érzékeny bőrű emberek 15-17 perc alatt leéghetnek - mondta az InfoRádiónak Páldy Anna, aki hozzátette: aki ebben az időszakban mégis a napon tartózkodik, mindenképpen használjon naptejet.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese azonban hangsúlyozta: a naptej használata sem véd meg minket teljesen a napsugárzás káros, rákkeltő hatásától, csak a leégéstől.

A naptejek alkalmazása azonban még mindig jobb, mintha azok nélkül megyünk ki a napra - emelte ki a szakértő, aki azt javasolta, hogy a felnőttek legalább 15 faktoros, a gyerekeknek 30, vagy annál magasabb faktorszámú naptejjel kenjék magukat - fürdés után is, gyakran és vastagon.

Nemcsak a strandon, hanem a városban közlekedve is használni kell a naptejet. Világos, szellős, természetes anyagból készült ruhát hordjunk hőségben, a fejünkre pedig széles karimájú kalapot tegyünk. Hordjunk UV-szűrős napszemüveget is, és figyeljünk a napszemüveg alakjára: fontos, hogy az teljesen eltakarja a szemgödröt, így a szórt fény nem éri a szemünket - sorolta a tanácsokat Páldy Anna.

Címkék: