Itt a leértékelések szezonja: meddig olvadnak az árak?

MTI2011. július 6. 17:02

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az idei nyári kiárusítások alatt az árzuhanások mértéke és a kiárusításba vont cikkek köre is szűkebb a korábbiaknál.

Az OKSZ szerdai közleménye szerint a jelenlegi kisebb kiárusítási hullám döntő oka, hogy a kereskedők és beszállítóik egyre nehezebb helyzetbe kerültek a piac 2007 óta tartó szűkülése miatt. A kereskedők ugyanis a válság éveiben szinte folyamatos leárazásokra kényszerültek.

2011 első félévében már megállt a kereskedelmi fogyasztás csökkenése, a régóta várt növekedés azonban csak lassan indul meg. A késlekedés döntő oka, hogy az elmúlt hónapok élelmiszer- és üzemanyag áremelkedése felemészti a háztartások tartalékait is - olvasható a közleményben.

A nyári vásár legnagyobb részét a ruházati cikkek teszik ki - igaz, más termékekre, kerti, sport-, vagy éppen barkácsárukra is irányul. Ruházat vásárlására a bolti költekezés 5-6 százaléka jut - írja szövetség.

Tavaly a ruházati termékek forgalma 389 milliárd forint volt, mennyiségben 2 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az elmúlt négy évben pedig összesen mintegy 10 milliárd forint, mennyiségben 6 százalék volt a forgalomvesztés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: