Végleg eltűnik több gyógyhatású készítmény?

Pénzcentrum2011. április 5. 18:02

Eltűnhetnek a gyógyszertárak és drogériák kínálatából egyes gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények. A jogalkotók március 31-ig adtak haladékot, hogy az ilyen minőségben forgalmazott termékeket azok készítői átminősíttessék, azonban azon termékek amelyek esetében ez nem történt meg hamarosan eltűnhetnek a boltok polcokról.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke, Újházi László a haon.hu hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy az uniós jogszabályok értelmében már 2005-ben megszületett Magyarországon is az a rendelet, mely szerint meg fog szűnni a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények besorolási kategória. A jogalkotók 2011 március 31-ig adtak haladékot, hogy az ilyen minőségben forgalmazott termékeket azok készítői átminősíttessék. Aki eddig nem tette meg, az most már nem soroltathatja át orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerré vagy a hagyományos növényi gyógyszerré készítményét. Ugyanakkor még két teljes évig, illetve a szavatossági idejük lejártáig forgalmazhatók ezek a gyógyhatású anyagok és szerek, azután fognak eltűnni a polcokról átminősítés hiányában. Fontos megjegyezni, mindez a növényi alapanyagú készítményekre vonatkozik - tette hozzá az elnök.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján található információ szerint a most lejárt határidő után ugyan még forgalomba kerülhetnek az átminősítésből kimaradt termékek, de már csak új engedélyezési eljárással. Ráadásul az eredeti a gyógyszer-engedélyezési eljárási díjért, amit az átminősítés 2011 március 31-ig tartó időszakára csökkentett az OGYI. A mértékét nem részletezik, csak annyit, hogy mindkét kategóriába átsorolás 405 ezer forintba került.

 

Címkék: