Újabb láz: Ausztriában vásárol a magyar

Pénzcentrum2011. február 17. 04:44

Rengeteg pénzt hagynak ott a magyar bevásárló-turisták az osztrák boltok kasszáinál - derül ki a Burgenlandi Gazdasági Kamara felméréséből. A Pénzcentrum.hu utána érdeklődött, hogy okoz e valamilyen problémát a hazai kereskedőknek a jelenség hatására előforduló esetleges forgalomcsökkenés.

Főként a Vas megyeiek, illetve a Győr-Moson-Sopron megyeiek járnak át a határon és keresik az osztrák boltok polcain található különféle termékeket. Osztrák lapértesülések szerint a vizsgált időszakban mintegy 130 millió eurót költöttek a magyarok Ausztria Burgenland tartományában. Ez az összeg igencsak magasnak mondható, mivel a más országokból származó tartományi bevétel csak 30 millió euróra rúgott.

Piaci elemzők szerint az egyik potenciális oka a határon túli kereslet megugrásának a vásárlási szokások átalakulásában keresendő. A fiatal, illetve idősebb vásárlók előnyben részesítik a kimagasló kínálatú bevásárlóközpontokat, mint például a felsőőri EO-t. A hírek szerint a Felsőőrön található komplexum jelentős vasi vásárlói kört tudhat magáénak a mellette épült, sokakat csábító három dimenziós mozi termeknek köszönhetően - írja a nyugatmagyar.hu hírportál.

Úgy tűnik a magas számú magyar vásárlóerőre a kereskedők is felfigyeltek. A hazai benzin árak egekbe szökése miatt ma már jóval olcsóbban lehet Ausztriában megtankolni az autókat, így például a határmenti benzinkutaknál már nem meglepő, ha magyar ajkú személyzetet tartanak fenn az egyes kúthálózatok.

Aggodalomra adhat okot a nyugati országrész kereskedőinek ez a helyzet. Amennyiben ez a tendencia tovább folytatódik és egyre több magyar keresi fel inkább a minőségben és árakban is igen csábító osztrák boltokat és szolgáltatókat, akkor nagymértékű forgalomcsökkenést lesznek kénytelenek elkönyvelni a honi kereskedők.

A Pénzcentrum.hu megkérdezte a jelenségről az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ). A szövetség véleménye szerint állandóan hullámzó vásárlási szokásokról húzódnak meg a jelenség hátterében, amiben nagymértékben közrejátszik a forint illetve euró árfolyam állandó ingadozása. Bár eddig is tisztában voltak vele, hogy vásárlási céllal rengetegen kerekednek fel, hogy a határon túl található kereskedésekben vásároljanak be, azonban az OKSZ szerint igencsak meglepő az adat, miszerint 130 millió euróról beszélünk, bár véleményük szerint vélhetően hosszabb időszakot vizsgált a Burgenlandi Gazdasági Kamara.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megkérdeztük a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-t is, észleltek e valamilyen visszaesést a keresletben. A hazánkban 19 éve jelenlévő országos élelmiszer és napi cikk kereskedelmi lánc kommunikációs vezetője, Fehér István kérdésünkre azt a választ adta, hogy az érintett áruházaikban nem tapasztaltak forgalmi visszaesést.

 

Címkék: