Eldőlt: jönnek az univerzális mobiltelefon-töltők!

Pénzcentrum/MTI2010. december 29. 19:02

Már a jövő év első hónapjaiban megjelennek az első univerzális mobiltelefon-töltők az Európai Unióban - jelentette be az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben.

A közös töltők megjelenését az tette lehetővé, hogy az illetékes európai hatóságok egységes szabványokat készítettek. Ennek pedig az volt az előzménye, hogy tavaly nyáron tizennégy vezető mobilgyártó cég megállapodott a töltők egységesítésében.

Antonio Tajani ipari biztos közleményében hangoztatta, hogy a közös töltő könnyebbé teszi a fogyasztók életét, hasznot jelent a cégeknek, valamint hozzájárul a hulladék csökkenéséhez is, hiszen minden háztartásban elég lesz egyetlen töltőt tartani, melyet új telefonok vásárlásakor sem kell majd lecserélni.

Tajani elmondása szerint sikerült megállapodni a szükséges szabványokban, így most már az iparon múlik, hogy mikor kezdi meg a termelést. Az olasz származású ipari biztos mindazonáltal hozzátette, hogy ezek a töltők csak azokkal a készülékekkel használhatók együtt, amelyek számítógéphez csatlakoztathatók, ugyanis a megállapodások szerint a szabványtöltőt speciális microUSB-csatlakozóval látják el. Az Európai Bizottság reményei szerint jövő évtől már a legtöbb mobiltelefon kompatibilis lesz az új eszközzel.

 

Címkék: