Szennyezett uborkát találtak a CBA üzleteiben

Pénzcentrum2010. július 27. 15:32

Újabb fogás az élemiszer-biztonsági ellenőrzésen: ezúttal vegyszeres kígyóuborka akadt horogra.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közleménye szerint július 4-én egy szegedi termelő kígyóuborka szállítmányában találtak a megengedettnél több növényvédőszer-maradékot.

Egy országos áruházláncban forgalmazott uborkából az analitikai vizsgálat a megengedett 0,02 mg/kg dimetoát helyett 0,35 mg/kg növényvédőszer-maradványt mutatott ki, csaknem 17,5-szeres volt a szennyezettség.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján közzétett jogsértő szervezetek és személyek listájában az látszik, hogy a problémás termékek a CBA Kereskedelmi Kft. forgalmazta.

Fodor Attila, a CBA szóvivője a Pénzcentrumnak elmondta: a problémás termékeket egy hónappal ezelőtt találta a hatóság, az uborkákat azonnal eltávolították a boltok polcairól. Az 1100 kg zöldség 70-80%-át hívták vissza az üzletekből, így ma már biztosan nem találkozhatnak a vásárlók a túlvegyszerezett élelmiszerrel.

A szóvivő szerint a vegyszermaradvány a termelő hibájából maradt az uborkán, aki valószínűsíthetően (a permetezéshez képest) túl korán szerette volna értékesíteni a zöldséget.

Címkék: