Fordulat: feladták volna a bankjegyhamisítók?

Pénzcentrum2010. július 19. 12:02

2010 első félévében mintegy 13 százalékkal kevesebb hamis euro bankjegy volt forgalomban, mint a megelőző 6 hónapban - közölte az Európai Központi Bank. 2006 óta ez az első alkalom, hogy csökkent a hamis bankjegyek száma.

Az idei első félévben összesen mintegy 387 ezer hamis euro bankjegyet vontak ki a forgalomból, ami összehasonlítva a forgalomban lévő közel 13,2 milliárd valódi bankjeggyel, továbbra is alacsony hamisítási arányt jelent.


Ráadásul a 2009 második felében mért 8 százalékos emelkedés után idén még csökkent is a hamis bankjegyek száma, amihez az EKB azonban nem fűzött semmilyen magyarázatot.

Ami a hamisítványok címleteit illeti, a legkedveltebb az 50 eurós, amely a forgalomból kivont pénzek 42,5 százalékát tette ki, 41,5 százalékát pedig a 20 eurós címletek adták. 2009-ben még a 20-as címlet volt a legforgalmasabb hamisítvány.


A hamis pénzek 98 százalékát amúgy az eurózónában találták meg. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itthon a 2010 első felében fellelt hamis forintbankjegyek száma összesen 3770 darab volt, összes névleges értékük pedig meghaladta a 41 millió forintot. Ha kíváncsi, hogy melyek a leggyakoribb hamis címletek hazánkban, olvassa el cikkünket: MNB: a pénzhamisítók a nagy címletekre utaznak

Címkék:
kivont bankjegyek, pénzhamisítók,