Kezdődnek a nyári leárazások! Mit érdemes most venni?

Orosz Márton2010. június 29. 04:42

A hétvégén beindultak a nyár eleji leárazások. A plázákban és a bevásárlóutcákban gyakorlatilag minden bolt kirakatában ott díszeleg a hatalmas "SALE" felirat, a leleményes és gyors vásárlók akár 50-60 százalékos kedvezményt is kaphatnak. Jövő héten tovább csökkenhetnek az árak.

A napokban elkezdődtek az igazi leárazások: a ruházati üzletek gyakorlatilag egyszerre kezdték el tömegesen leértékelni tavaszi/nyári termékeiket. Az üzletláncok alacsonyabb árakon igyekeznek szabadulni a raktárkészlettől, hiszen a termékek tárolása komoly költségekkel jár.

Egyre többen, egyfajta szabadidős tevékenységként keresik fel a plázákat, és mennek vásárolni. A célcsoport elsősorban a fiatalok: nem véletlen, hogy az akciókkal idén is megvárták az iskolai időszak végét. A bevásárlóközpontokban szinte nincs olyan tizenéves, akinek a kezében ne láthatnánk valamilyen ruházati márka reklámtáskáját. Ráadásul indul a nyaralás-és fesztiválszezon, így sokan mostanáig vártak arra, hogy beszerezzenek néhány új, nyári ruhadarabot: papucsot, pólót, szoknyát, rövidnadrágot.

Mint azt egy budapesti üzletben megtudtuk: a jelenleg is zajló foci vb sem tesz rosszat a forgalomnak. A hölgyek ilyenkor kényelmesen, ráérősen "shoppingolnak", míg a férfiak otthon, vagy a plázákban kihelyezett kivetítőkön követik a meccseket. A betérők figyelmének lekötése az üzletközpontok üzemeltetőinek érdeke is: minél több időt tölt ugyanis a vevő az plázában sétálva és akciókat keresgélve, annál valószínűbb, hogy pénzét az éttermekben, mozikban is tovább költi.

Leárazások mindenhol

Mire érdemes figyelned?
Amennyiben a sok átárazás miatt egy termékkel összefüggésben két ár szerepel, akkor a fogyasztónak jogában áll az alacsonyabb árat fizetni. Ugyanez a helyzet akkor, ha a pénztárban magasabb ár jelenik meg a vonalkód leolvasásának eredményeképpen, ilyenkor a vevőszolgálat kell hogy visszaadja a különbözetet.

Az akciós termékre — ha nem értékcsökkent — ugyanúgy vonatkozik szavatosság vagy adott esetben jótállás, mint a nem akciósra, így reklamálni ilyen esetben is lehet. Nem mondhatja tehát azt a kereskedő, hogy akciós terméket nem lehet "visszahozni". Kivétel ez alól természetesen az, amikor egy termék olyan hibával rendelkezik, amelyet közöltek a vásárlóval. Más hiba esetén azonban ilyenkor is érvényesíthető a szavatosság.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Forrás: NFH

A legnagyobb akciókat az alsóneműket forgalmazó üzletekben láttuk: itt akár 60-70%-os kedvezménnyel is vásárolhatunk minőségi alsóneműket, zoknikat, fürdőruhákat. Egyértelműen érdemes most vásárolni nyaralási kellékeket: a rövidnadrág, a szoknya, a fürdőruha mellett a strandpapucsok is napról-napra olcsóbbak lesznek, még a legdrágább márkákat is nagy kedvezménnyel vehetjük meg. A szezonális termékek közül a (márkás) napszemüvegeknél is szép számmal találhatunk olcsó darabokat -igaz, a nevesebb gyártók termékei így is 10-15 ezer forintnál kezdődnek.

Aki cipőt szeretne venni, az se habozzon: valószínűleg alig akad a fővárosi bevásárlóközpontokban olyan cipőszaküzlet, ahol ne kínálnának legalább 15-20 százalékkal olcsóbb lábbeliket, köztük szezonális könnyű, vékony cipőket, papucsokat. A slágertermék idén nyáron is a jóöreg strandpapucs, amelyből igazán elképesztő a választék.

Ha van egy kis megtakarított pénzünk, kezdjünk el most vásárolni az őszi szezonra, vagy épp a következő tanévre. Kimondottan olcsón vehetünk például nadrágokat, ingeket, vékonyabb pulóvereket, vagy épp átmeneti kabátot -akár gyerekméretben is. Több helyen láttunk jó minőségű pamutpólókat, amelyekhez már 1000-1500 forintért is hozzájuthatunk.

Az érettségi és ballagási szezon lecsengésével olcsóbbak lettek az alkalmi ruhák, az öltönyök és nyakkendők, de több ékszerbolt is kedvezményes árakat kínál.

Később olcsóbb lesz - ha marad

A Pénzcentrum több forrásból is úgy értesült, hogy az akciók még igencsak az elején járnak, azaz a kiárusított termékek az idő múlásával egyre csak olcsóbbak lesznek. Aki igazán sokat akar spórolni, az várjon még legalább egy hetet, és akkor nézzen szét. Arra azonban nincs garancia, hogy az áhított ruhadarab ott lesz még az üzlet polcain, hiszen az akciók a készlet erejéig érvényesek.

Címkék: