Cáfol az IKEA: szó sincs magyar miniáruházról!

Orosz Márton2010. június 4. 04:42

56 hektáros területet vásárolt meg Pécs határában az Auchan, így a francia üzletlánc legnagyobb áruháza épülhet meg a baranyai megyeszékhelyen. Más bolthálózatok is érdeklődnek Pécs iránt, ennek egyik oka a határ közelsége lehet.

Az utóbbi években dinamikusan fejlesztő Auchan az ország több megyeszékhelyén adott át új áruházat. A nagyvárosokban több mint tízezer négyzetméteres eladóterű hipermarketek általában négyszáz embernek adnak munkát.

A napokban a delmagyar.hu írt arról, hogy a cég Pécsett a legnagyobb vidéki áruházát építi meg. Egy-egy új egység fejlesztése általában 10-11 hónapot vesz igénybe, így ha még idén felvonulnak a kivitelezők, várhatóan legkésőbb 2011 második félévére megnyílhat az új üzlet.

Az Auchan a budaörsihez hasonló szomszédsággal menne Pécsre, így -lapértesülések szerint- Decathlon és esetleg "kis" IKEA - is költözhetne a baranyai nagyvárosba, de a terület nagysága lehetővé teszi egy barkácsáruház letelepítését is. Utóbbi valószínűségét növeli, hogy a pécsi központi buszpályaudvar szomszédságában elakadt az OBI áruház fejlesztése.

Nem lesz IKEA!

Az IKEA a Pénzcentrumnak határozottan cáfolta a magyar sajtóban megjelent állításokat a Pécsett nyíló új áruházról. Gerőcs Vendel, az áruházlánc regionális PR menedzsere lapunknak úgy fogalmazott: a megjelent híreknek "sajnos nincs valóságalapja".

Az azonban igaz, hogy valóban úgy ítélik meg, hogy a piac lassulása ellenére is elérkezett az idő a harmadik magyarországi IKEA áruház építésének előkészítésére. Jelen pillanatban is vizsgálják a lehetőségeket, hiszen több vidéki nagyváros és Budapest is szóba került az új áruház lehetséges helyszíneként. Egy ilyen beruházást azonban hosszú és sokirányú tervezési-előkészítési munka, valamint franchise-rendszerben működő vállalatként a nemzetközi IKEA menedzsment jóváhagyása előz meg.

A menedzser szerint a "kis" IKEA áruház nyitása szóba sem kerülhet, sőt, ennek ellenkezője igaz: az utóbbi időben világszerte megnyitott vagy kibővített IKEA-áruházak mérete a korábbiaknál is nagyobb. Így bárhol is nyílik harmadik magyarországi áruházuk, az biztos jelentősen nagyobb alapterülettel rendelkezik majd a jelenlegieknél.

Határszélen

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem véletlen, hogy az áruházláncok a Magyarország déli határához közel fekvő Pécset szemelték ki komoly fejlesztéseik számára, hiszen a szomszédos országok is komoly -sőt, gyakran a hazainál is nagyobb- vásárlóerőt jelentenek. Mint azt nemrég Karl-Heinz Keth, a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója is elmondta, a cég huszadik, esztergomi egységének bevétele az április végi megnyitó óta eltelt egy hónapban 40%-kal volt magasabb, mint a hazai Praktikerek átlagos forgalma. A vállalatvezető ezt annak tudja be, hogy a vásárlók 65%-a Szlovákiából jött, az áruházban pedig euróval is tudnak fizetni.

Emlékezetes, hogy 2009-ben a húsvét előtti napokban gyakorlatilag lerohanták a Szlovákiából érkező vásárlók a miskolci áruházakat. A számukra kedvező euró-forint árfolyamnak köszönhetően több termékből - tartós fogyasztási cikkekből és élelmiszerekből egyaránt- készlethiány lépett fel a miskolci Auchanban. Akkor több Észak-magyarországi boltban szlovák nyelvű tájékoztató táblákat is kihelyeztek. 



Nagyobb térképre váltás

Pécstől a horvát és a szerb határ sincs messze, ráadásul a határon túli települések (csakúgy, mint Esztergom esetében) lakosainak jelentős része magyar, így számukra a kommunikációval sem lehet gond. 

 

Címkék: