Újít a Tesco, összeszorul a pénztárosok gyomra?

Pénzcentrum2010. május 21. 05:20

Tesco Futurisco: így is jellemezhetnénk azt a fejlesztést, melynek nyomán augusztus elsején Magyarországon is bevezetésre kerül a világ egyik legnagyobb hipermarket-láncának új típusú üzlete, a Tesco Extra. A Fogarasi úti hipermarket átalakul, radikális újdonságként megjelennek az önkiszolgáló kasszák is: a Pénzcentrum exkluzív részleteket tudott meg a Tesco terveiről.

Augusztustól radikálisan átalakul a Tesco Fogarasi úti hipermarkete. Több profilt, így a például a telefonok, fényképezőgépek és fotóalkatrészek eladását az áruházon belül elkülönített üzletrészbe helyezik át, ahogyan új üzlethelyiséget alakítanak ki az optikának, amelyet a szakboltok mintájára különféle szolgáltatásokkal egészítenek ki. Az áruházlánc pénzügyi szolgáltatásai is elérhetőek lesznek, közvetlenül az eladótérben -ezekkel az újításokról hamarosan bővebben is foglalkozunk.

 


Ami kimondottan érdekes, az a magyar kereskedelmi gyakorlatban eddig szinte teljesen ismeretlen önkiszolgálóm kasszák hadrendbe állítása.

Trendi helyen nyílik ma új áruház
Ma reggel nyílik a legújabb Tesco Expressz áruház Budapesten, a VI. kerületi Eiffel téren.

A Nyugati Pályaudvar szomszédságában található bolttal együtt országszerte immáron 21 kis formátumú bolttal rendelkezik az áruházlánc, melyek a hipermarketekénél jóval kisebb üzlettérrel, ám válogatott árukínálattal várják a vásárlókat.


A működés

A Tesco a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: az önkiszolgáló kasszáknak köszönhetően gyorsabbá tehető majd a vásárlási folyamat, ezáltal pedig elkerülhetővé válik a hosszantartó sorban állás. A fizetés során a vásárló önállóan húzza le a vonalkódot egy szkenner segítségével és ezt követően fizet a kosarába tett áruért.

Újabb áremelkedés a láthatáron! Mi áll a háttérben? Kattints!

Természetesen a folyamat megkönnyítése és ellenőrzése céljából továbbra is dolgoznak majd Tescós alkalmazottak a pénztáraknál (egy dolgozó négy pénztárat felügyel), továbbá a biztonság érdekében a kasszákat egy rejtett áruvédelmi rendszerrel is ellátják.

A hatékonyság

Nagy G. Csaba, a biztonságtechnikával és vagyonvédelemmel foglalkozó Őrmester Zrt. projektvezetője a Pénzcentrumnak elmondta: ilyen kasszákat elsősorban nagyobb üzletekben, hipermarketekben lehet gazdaságosan működtetni, de sohasem zárható ki a rendszerből az élőmunka, azaz a személyes biztonsági felügyelet. Ha egy ilyen kasszarendszer beválik, akár 10-30 fő munkáját is helyettesítheti, így pedig akár 1-5 év alatt is megtérülhet a beruházás.

 


A szakember szerint nem kell számítani arra, hogy Magyarországon több lenne az esetleges visszaélés, trükközés az ilyen kasszáknál. Olyan három körös (áruvédelem, videó, élő erő) biztonsági rendszerre kell ugyanis épülnie a programnak, amely szinte teljesen kiszűri a lopással próbálkozókat. Nagy G. Csaba úgy véli, a hazai közönségnek sem jelenthet különösebb problémát az áttérés, az azonban megjósolhatatlan, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy valóban elterjednek ezek a rendszerek Magyarországon.

Készül az új pesti gigapláza: a Tesco sem maradhat ki - Kattints!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem nehéz azonban megjósolni, hogy az újítással együtt megjelennek majd a furfangos bolti szarkák is, akik ilyen-olyan trükkökkel próbálják majd meg kicselezni a pénztáros nélküli kasszákat. Ez már csak azért is valószínűsíthető, mert statisztikák szerint egy év alatt húsz százalékkal megnőtt a bolti lopások során eltulajdonított árucikkek összértéke.

A brit Centre for Retail Research kutatócég tavaly év végi felmérése szerint -mely 42 ezer európai bolt adatait összesítette- a bolti tolvajok átlagos zsákmánya most nagyjából 24 ezer forintra rúg, éves szinten pedig közel 1500 milliárd forintnyi kárt okoznak az EU-ban.

Európában Nagy-Britanniában követik el a legtöbb bolti lopást, világszinten is csak az Egyesült Államok és Japán előzi meg a briteket a meglehetősen negatív rangsorban.

Mit akarnak a fogyasztók?

Az áruházlánc külföldi -elsősorban brit- üzleteiben már több helyen is működnek ilyen rendszerek. Tény, hogy az automatizmus hatékonyabbá teszi, és jelentősen gyorsítja a vásárlást, a rendszer ellenzői -például a szakszervezetek- azonban attól tartanak, hogy az új mechanizmus elterjedésével munkahelyek százai kerülhetnek veszélybe.

 

A fogyasztó azonban láthatóan meglenne eladók, sőt pénztárosok nélkül is, amennyiben ezek a költségcsökkentések a fogyasztói árban jelentkeznének. Az automata pénztárak természetesen gombamód szaporodnak a hipermarketekben, beleértve Franciaorszagot is, ahol szinten lezajlott mar a kísérleti és tesztelési fázis: a Systeme U üzleteiben összesen több mint 800 ilyen kassza működik, a Carrefour 600-at készül üzembe helyezni mintegy 125 hipermarketében, és a kereskedelmi láncok az élelmiszeren kívül más fogyasztási szektorokban is lecserélik pénztárosaikat gazdaságos gépekre (IKEA, Decathlon...).

Így -legalábbis a felmérések szerint- az európai vásárlók többségének nem hiányoznának a pénztárosok. Igaz, az ilyen automata rendszerek elterjedéséhez még a legóvatosabb becslések szerint is évekre, évtizedekre van szükség.

 

Címkék:
aruhazi, carrefour,