A Coca-Cola palackjai a szemétlista élén

Pénzcentrum2010. február 24. 13:32

Útközben fogyasztható ételek és italok csomagolásaival lehet a leggyakrabban találkozni a brit utcákon, az országutak mellett és az erdőkben. Az üdítős palackok, csoki papírok és csipszeszacskók mellett érdekes dolgokkal is találkoztak a hulladékgyűjtők.

Nemcsak Magyarországon, hanem az Egyesült Királyságban is szemet szúr a közterületeken elhullajtott szemét. Egy 39 fős önkéntes környezetvédő csoport tavaly felmérte, hogy milyen termékeket is hajítanak el britek. A felmérés során összesen 7796 darab közterületi hulladékot szedtek fel az önkéntesek, ennek többségét Anglia, Wales és Skócia vidéki részeiről - írja a Daily Mail.

Az összegyűjtött szemét mintegy 70%-a útközben fogyasztható élelmiszer csomagolóanyaga volt, de a környezetvédők százával szedtek össze cigarettásdobozokat is. A leggyakrabban előforduló hulladék (az összes szemét 34%-a) alumínium üdítősdoboz és műanyag palack volt. A hulladék 16%-a különböző fajta édesség csomagolása volt, 13%-a pedig gyorséttermi csomagolóanyag. Minden tízedik eldobott termék cigarettásdoboz, 8% pedig csipszeszacskó.

Csupán a szemét 19%-át tették ki az egyéb hulladékok, melyek közül a leggyakoribb az eldobható pelenka és a használt óvszer volt, de az önkéntesek találtak egy kiszuperált felfújható gumicsónakot és egy ötfontos bankjegyet is.

A szemét márkák szerinti csoportosítása során kiderült, hogy a leggyakrabban eldobott csomagolóanyag egykoron Coca-Cola termékeket tartalmazott. Majdnem minden húszadik felszedett hulladék (4,9%) amerikai üdítőóriás által gyártott doboz vagy palack volt. A Coca-Cola-t a hazánkban nem forgalmazott Walkers csipsz zacskói követték (4,1%), a harmadik helyre a McDonald's futott be (3,6%-kal), a 4. és az 5. helyen pedig a Cadbury (2,7%) és a Red Bull (2%) végzett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A környezetvédő csoport szerint a kutatás rámutatott, hogy az eldobott szemét egy jelentős része ismert gyártók termékei. A környezetvédők időszerűnek vélik, hogy az olyan világcégek, mint a Coca-Cola nagyobb felelősséget vállaljanak a szemetelés megelőzésében, valamint vállalják a termékeik feltakarításának költségeit is.

Címkék:
szemetelés,