Fagyálló és vizelet a hamis parfümök összetevői között

Pénzcentrum2010. február 1. 13:02

Fagyálló? Baktériumok? Vizelet? Néhány összetevő, amelyekre a hamis parfümök elemzése során bukkantak a szakértők. A hamisított kozmetikumok használata a bőrrel való közvetlen érintkezésük okán komoly egészségügyi kockázatot jelenthet -írja a hamisitasellen.hu.

A Harper's Bazaar magazin januári számában hívja fel az olvasók figyelmét a hamis parfümök használatával járó kockázatokra, és mindazokra a nem túl bizalomgerjesztő összetevőkre, amelyeket ezekben találtak a laborelemzések során.

Mivel számos parfümmárka luxuscikknek számít, a termékek hamisítása igen gyakori, ráadásul olcsó áruk miatt sokan meg is veszik őket. A szakértő szerint azonban érdemes átgondolni, hogy mit fújunk magunkra, mivel a lefoglalt hamisítványokban nem egy alkalommal bukkantak olyan veszélyesnek minősíthető összetevőkre, mint a fagyálló, különböző baktériumok vagy épp a vizelet. Ez utóbbira brit és ír akciókban előkerült termékek elemzése során bukkantak. Valószínűsíthető, hogy használatával az elfogadható PH szintet és a kívánt színt kívánták elérni a hamisítók.

A hamis parfümök a test különösen érzékeny bőrfelületeivel, a csuklóval, a nyakkal, az arccal érintkeznek, így a bennük rejlő nem megfelelő összetevők veszélyes egészségügyi reakciót válthatnak ki. A műsorban megszólaló bőrgyógyász hozzátette, a veszélyes összetevők hatása - enyhébb esetben is bőrpír, viszketés, kiütések - gyakorlatilag azonnal jelentkezik.

A hamis parfümök és kozmetikumok nemzetközi elterjedtségét jól illusztrálja, hogy a hónap elején a magyar Vám- és Pénzügyőrség munkatársai 850 millió forint értékű hamisított parfümre bukkantak egy román kamion ellenőrzése során. A Németországba tartó járművet Püspökladány térségében állították meg. Rakományának átvizsgálása során 53 ezer darab hamis parfüm került elő.

Címkék:
tudatosvasarlo,