Dugó Budapesten: és még a kukásautó is...

Pénzcentrum2010. január 6. 13:01

Épp elég nagy a dugó reggelente Budapesten a havazás, a koccanások és a ritkán járó tömegközlekedési eszközök miatt, de hogy még a kukásautó mögött is araszoljak...

Nem vagyok egy korán kelő típus, nem szeretek hajnalban kelni. Pláne nem szeretek "időben", biztos ráhagyással elindulni a munkahelyem felé, hogy aztán negyed órával korábban érjek be bárki másnál. Egy kis reggeli nyújtózkodás az ágyban és egy kényelmes reggeli kávé sokkal többet ér számomra, mint a "biztos" beérés, legkésőbb reggel 7 óra 59 percre.

Az időben kicentizett indulás legjobb barátja nyáron a kerékpár: az út mindig húsz perc akármilyen az idő, akármekkora a dugó az úton. Na de mi van télen? Azon azonban már túl vagyok, hogy valami félreértelmezett machoizmusból 20 centis hóban is nyeregbe pattanjak: ilyenkor jön a kényelmes meleg autó - és a dugóban araszolás. Az út gépjárművel semmivel sem gyorsabb, mint biciklivel: általában szintén 20 perc, köszönhetően a kígyózó autósoroknak és a rosszul beállított lámpáknak. Most, télvíz idején némi biztonsági puffert is beépítettem, így ráhagyok még öt percet a teljes útra, mégis csak: araszolnak a bokorugró kezdők az ötcentis hóban, a tömegközlekedés káosza miatt pedig az is autóba ült, aki egyébként egész télre leponyvázza az autóját.

Ezekhez a kellemetlen, de Budapesten okos, kisutcás manőverezéssel azért ügyesen kikerülhető akadályokhoz hozzá is szoktam. Az utóbbi hetekben azonban rendre egy-egy kukásautóba akadok a legváratlanabb helyeken, a reggel nyolc előtti csúcs kellős közepén. És nem csak a mellékutcákban, de a nagyobb forgalmú - ám előzésre teljesen alkalmatlan - utakon is. Hát nincs elég forgalmat lassító tényező ezek nélkül a dögök nélkül is?

Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Helyettes szóvivője szerint a járművek reggel fél ötkor indulnak munkába, mivel előírás szerint a belvárost és főforgalmú utakat reggel 7-8 körül el kell hagyniuk. Ezután folyik a munka a kisebb, kevésbé forgalmas utcákban. A kukások egyébként úgy oldják meg a mögöttük feltorlódott kocsisor problémáját, hogy ha nem sikerül egy üres parkolóhelyre lehúzódniuk, akkor egy-két kapualj szemetének begyűjtése után mennek egy kört a háztömb körül, hogy a forgalom el tudjon haladni és folytatják a munkát. (Írjon, aki már látott ilyet. Én nem.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még mielőtt félreértésekbe bonyolódnánk: nincs semmi bajom magukkal a kukásokkal, végzik a dolgukat, elengedik az autókat, ha van egy csepp helyük és én még soha nem futottam bele a kukásmaffiába, meg a szemetet csak kenőpénzért elszállító szemetesekbe. Csak nem tudom megérteni, a legnagyobb dugóban miért nem pihennek meg egy kicsit, állnak félre egy megfelelő méretű parkolóba, isznak egy kávét, esznek egy szendvicset és térnek vissza az utakra, amikor a reggeli csúcs lecsengett. Kíváncsi lennék hosszú távon ez mennyivel csökkentené a stresszhez kapcsolódó betegségek kialakulását Magyarországon és mennyivel növelné az amúgy nem túl acélos átlagéletkort.

Címkék: