Most kezdj el spájzolni! Pár hét, és minden drágul!

Pénzcentrum2010. január 5. 04:42

3-5 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek néhány hét múlva. Az év folyamán ráadásul további energiaár-emelkedéssel is számolni lehet, ez pedig újabb drágulást jelenthet. A legszembetűnőbben áprilistól nőhetnek az árak, ezért érdemes ezekben a napokban bespájzolni, amiből csak lehetséges.

Bruttó 4 forinttal emelkedik szerdán 0 órától a benzin literenkénti ára a hazai kutakon, miközben a gázolaj ára 3 forinttal kúszik feljebb. Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, 4-3 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan valahol 317-318, a gázolajat pedig átlagosan 296-297 forint környékén tankolhatjuk literenként.

Emlékezetes, január 1-től a jövedéki adó emelésének hatására a benzin adótartalma 59, a gázolajé pedig 54%-ra emelkedett.

Az üzemanyagárak drasztikus emelését természetesen a fuvarozók és a kamionosok is kénytelenek ellentételezni, így várhatóan valamennyi fogyasztási termék ára emelkedni fog.

A várakozások szerint az élelmiszerek 3-5 százalékkal drágulhatnak január második felétől, február első hetétől kezdve. Az év folyamán ráadásul további energiaár-emelkedéssel (például a gázár növekedésével) is számolni lehet, ez pedig újabb drágulást jelenthet. Az együttes hatások várhatóan tavasszal jelentkeznek, így a leginkább áprilistól vehetjük észre a drágulást a boltok polcain.

A jövedéki adó emelése nem csak az üzemanyagokat drágítja, hanem az alkoholos italokat és a dohánytermékeket is. Ez a drágulás a boltokban várhatóan első lépésben még csak a szeszesitalokat érinti, hiszen januárban még valószínűleg a raktáron lévő készletet értékesítik az üzletek, februártól viszont látványos (és érezhető) áremelkedés várható.

Ez az áremelkedés a dohánytermékeknél várhatóan csak a második negyedévben érződik majd, mert a jogszabályok 90 napos mozgásteret engednek a gyártóknak és a kereskedőknek.  Így drágul a cigi jövőre

Mit érdemes most megvenni, és mivel várjunk?

Kis túlzással azt mondhatnánk: mindent. A spórolni vágyók számára érdemes bespájzolni tartós élelmiszerekből, cukorból, lisztből, olajból, tésztából, rizsből, konzervekből. Ha van helyünk ezek hosszú távú elraktározására -kamrában, pincében, garázsban- ne habozzunk, irány vásárolni! Az alkoholok sem lesznek olcsóbbak, elsősorban a röviditalokból érdemes tartalékolni, vagy előre felkészülni az év közbeni ajándékozásra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni háztartási vegyiárukból, kozmetikumokból, hiszen a fogkrém, a szappan évekig is eláll. Ha tehetjük, használjuk ki a januári leértékeléseket, és a szükséges ruházati cikkeket is ezekben a hetekben vegyük meg.
Holnap kezdődnek a leárazások! Hova érdemes menni?

A műszaki áruházak leárazásaira szintén számítani lehet a közeljövőben. A tavalyi évhez hasonlóan ismét várhatóak például áfamentes napok, amikor egész termékcsoportok (például konyhagépek, fényképezők, mobiltelefonok) kerülnek 20-25 százalékkal kevesebbe, tanácsos várni ezekre, ha nem sürgős a műszaki cikk megvásárlása.

A televízió-vásárlással azonban érdemes lehet várni néhány hónapot: nyáron indul a labdarúgó-világbajnokság, egy ilyen sportesemény pedig jelentősen megdobja az eladásokat. Ezt az üzletláncok és a gyártók is tudják, ezért biztosan jelentős akciókkal várják majd a vevőket. Ráadásul a karácsonyi szezonból visszamaradt termékeket is olcsóbban vásárolhatjuk majd meg.

Már most spórolj a nyaralásra

Habár még csak január van, de már most érdemes elkezdeni félretenni a nyaralásra. Szinte biztos, hogy az utazási irodák is emelik majd áraikat, de a pocsék évet záró légitársaságok jegyei sem lesznek olcsóbbak.

A belföldi utazást sem csak a benzinár emelkedése drágítja: felére csökken 2010-ben az önkormányzatok kasszájába befolyó idegenforgalmi adó mellé járó állami támogatás. Emiatt drágább lehet például a balatoni vakáció is: az elvonást ugyanis adóemeléssel, strandok fizetőssé tételével kompenzálnák a tóparti települések

Címkék:
röviditalok,