Mi lesz ezzel a rengeteg pezsgősüveggel? Rajtad is múlik!

Magyar Hírlap2009. december 31. 09:02

A tudatos vásárlók igyekeznek visszaváltható csomagolású termékeket választani, erre azonban nem mindig nyílik mód, szilveszter kapcsán gondoljunk csak a nem visszaváltható pezsgősüvegekre. Sok esetben a gyártók és az eladók sem támogatják a számukra gondot okozó, ugyanakkor környezetkímélő megoldást. Az ünnepek után rengeteg palack végzi a kukában, pedig az anyaguk újrahasznosítása jobb megoldást jelentene - írja a Magyar Hírlap.

A karácsonyi és szilveszteri szezonban a szokásosnál is több üvegcsomagolású terméket vesznek az emberek és ennek nem is tulajdonítanak különösebb jelentőséget. Az alkoholos italok mellett lekvárok, mézek, szörpök, szószok és mártások kerülnek a kosarakba, melyek csomagolása csak a legritkább esetben visszaváltható.

A keletkezett üveghulladék nagy része a kukába kerül, pedig a szelektív gyűjtés lényegesen csökkenti a környezet terhelését. A háztartási hulladékok közül az üveg az egyik leghatékonyabban újrahasznosítható anyag.

A szelektív hulladékgyűjtésen belül kiemelt fontosságú az üvegek visszagyűjtése, felmérések szerint 2009-ben a keletkezett üveghulladéknak kevesebb, mint az egyharmada került újrahasznosításra. Egy uniós irányelv szerint 2012-re ezt az arányt 60 % fölé kell emelni, ami csak a lakosság hatékony közreműködésével érhető el.

                              A kép forrása: hulladekboltermek.hu

Az ÖKO-Pannon által kezdeményezett, a vásárlók környezettudatos magatartásának kialakítását megcélzó kampányhoz eddig a Cora, a Kaiser's, a Metro, a Profi és a Spar csatlakozott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 2009-es év utolsó nagy durranása!

Brutális kép a virsli-gyárból: ömlik a pépes massza! Árakkal

Címkék: