Vigyázz mit veszel: több ezer hamis online bolt üzemel!

Pénzcentrum2009. december 4. 13:32

Ezernél is több weboldalt záratott be a brit rendőrség a minap, melyek márkavédett termékek hamisítványait igyekeztek eredetiként eladni, és közben még a vevők bankkártya-adatait is kicsalták.


Hamis Ugg boots ázsiából

Az bezáratott oldalakon többek között Ugg csizmák, kozmetikai termékek, illetve Tiffany&Co ékszerek hamisítványait árulták. Az oldalak mögött álló szervezett csapat vélhetően több millió fontot keresett a vevők átverésével, akik sokszor még csak meg sem kapták a megrendelt terméket, ráadásul bankkártya adataikat is átadták a fizetés során.

Sajnos igen sokan dőltek be a már ránézésre is túl csalogató ajánlatnak, hiszen potom pénzért kínálták a márkás termékeket, év végi kiárusításra hivatkozva. A lebuktatott 1219 weboldal közül a többséget ázsiában jegyezték be, bár a domain alapján brit oldalnak tűntek, ráadásul az oldalon megadott elérhetőségek egyike sem volt valós.

A Consumer Direct nevű, kormányzati fogyasztóvédelmi szerv idén több mint 3000 panaszt kezelt hamis termékek online értékesítésével kapcsolatban. Sajnos a hatóságok általában tehetetlenek: a most bezárt több mint 1200 oldal közül ugyanis sok új néven ismét "életre kel". A fogyasztóknak kell tehát észnél lenniük, és alaposan tájékozódniuk, mielőtt bármit megvásárolnak az interneten.

Címkék: