Félmilliárdos bírságot kapott az eBay: nem csak a hamisítványok miatt

Pénzcentrum2009. december 1. 15:02

1,7 millió euróra (467 millió forint) bírságolta a párizsi bíróság az eBay-t, amiért megszegett egy korábbi intézkedést, miszerint nem forgalmazhatnak az oldalon LouisViutton termékeket.

A bírság kiszabására azért került sor, mert a korábbi bírósági rendelkezésnek nem tett eleget az online aukicós cég: továbbra is forgalmaznak az oldalon LouisVuitton, Moet Hennessy, Givenchy és Christian Dior termékeket.

A 2008-as tilalom óta több mint 1300 esetben sértették meg a rendelkezést, ennyi alkalommal akadt a bíróság fent említett márkájú parfüm-hirdetésekre.

A LouisVuitton (LVHM) a korábbi döntést győzelemként könyvelte el, a cég ugyanis kizárólagos joggal dönti el, hogy mely kereskedők forgalmazhatják termékeit. Ezzel a szelektív értékesítési módszerrel garantálják ugyanis a termékek eredetiségét, és persze a márka exkluzivitását is.

Tavaly már egyszer pert nyert az LVMH az eBay ellen, melyben 30 millió fontot róttak ki bírságként a károk enyhítésére. Eredetileg csak a hamisított LVMH termékek ellen lépett fel a bíróság, később azonban, preventív jelleggel kiszélesítették a rendelkezés hatályát, így semmilyen LVMH márkájú terméket nem forgalmazhattak az oldalon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Persze az eBay fellebbezet a döntés ellen, mivel aránytalannak ítélte a döntést, és piackorlátozónak, hiszen megakadályozza a fogyasztókat, hogy eredeti árucikkeket online forgalmazzanak.

A francia divatcég korábban a Google ellen is pert indított a kulcsszavas hirdetési rendszere miatt, melyben olyan szavakat is értékesített, mint a "Louis Vuitton fakes" (Louis Vuitton hamisítványok) vagy "Louis Vuitton replicas" (Louis Vuitton másolatok), mellyel megsértette a cég védjegyéhez fűződő jogait.

Címkék: