Lerohanhatják a magyar boltokat a szerbiai vásárlók

Pénzcentrum2009. november 19. 14:32

Szerbiai vásárlók rohamára kell számítani Magyarországon december 19-e után, amikortól a szerb állampolgárok vízum nélkül léphetik át az európai uniós határt -írja az inforadio.hu.

Eddig is sok ember járt át Szerbiából Magyarországra vásárolni - főleg a vízummal rendelkező vajdaságiak -, ugyanis a határ ezen oldalán számos áru 15-20 százalékkal olcsóbb, mint a déli oldalon, de van olyan termék, amelyért 50 százalékkal kell kevesebbet fizetni a szerbiai árnál.

Főleg az élelmiszerek és a tisztálkodási szerek olcsóbbak, de a bab, amely Szerbiában nemzeti étel, feleannyiba kerül Magyarországon.

Szerbiai közgazdászok állítása szerint ha az ott élő emberek Magyarországon vásárolnak, 300 euró elköltése esetén akár 50-60 eurót is megtakaríthatnak.

December 19-e után ráadásul a szerbek vízum nélkül léphetik át a schengeni határt, ezért ezután erősödő bevásárlóturizmusra lehet számítani. A magyar kereskedők valószínűleg felkészülnek erre, Szerbiában pedig azt remélik, hogy mindez hozzájárul az ottani árak csökkenéséhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szerbiai vevők részéről pénzben biztosan nem lesz hiány, hiszen csak az év első 9 hónapjában a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások bankátutalásaikban összesen 2,5 milliárd eurót küldtek haza, és valószínűleg ugyanennyit vittek a zsebükben is.

Címkék: