Internet-függőség: a drogkereskedelem új csatornái

Pénzcentrum2009. november 6. 09:17

Európában egyre inkább előtérbe kerül az internet a drogkereskedelem szempontjából, ahol a kereslet egyre inkább az új típusú szintetikus drogok felé tolódik - írja a Népszabadság.

Tegnap hozta nyilvánosságra Brüsszelben a kábítószer-használat európai megfigyelőközpontja (EMCDDA) legfrissebb jelentését, amely szerint az európai drogpiac globalizálódik, és virtualizálódik is, hiszen a vevők és eladók már főként az itnerneten találkoznak, a kínálat pedig folyamatosan változik.

Újabb és újabb drogok jelennek meg a piacon, mellyel az ellenőrzési gyakorlatot igyekeznek kijátszani. A interneten spice néven árult anyagot például növényi hatóanyagokból álló füstölőként hozzák forgalomba, valójában azonban szintetikus cannabinoidokat (a kenderszármazékokhoz hasonló hatású kábítószereket) is tartalmaz, és tipikus rászoktató drognak tartják.

Szintén gyakori a világhálón a legális hangulatjavítók forgalmazása: EU tagországaiban több száz internetes kereskedő látja el ezt a legálisnak tűnő piaci szeletet.

A felmérés szerint a legfőbb kemény drognak Európában továbbra is a kokain és heroin számítanak. Előbbit jellemzően Nyugat-Európában használják, ahol a 15-34 évesek 3-5 százaléka rendszeres fogyasztó. Heroin esetében nagyjából másfél milliónyi problémás fogyasztó van Európában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A cannabisfogyasztás ugyanakkor évek óta csökken a fiatalok körében, helyette inkább a szintetikus drogok terjednek, valamit jellemző a többféle drog egyidejű használata.

Címkék: