Hol a legjobb az életminőség a világban? Hazánk a 43. a listán!

Pénzcentrum2009. október 16. 05:55

Miben mérhető a jólét? Vitás kérdés, a jóléti államokban az ország gazdagságát, a népesség anyagi helyzetét a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP-vel szokás azonosítani. A pénz azonban, mint tudjuk nem minden, a jóléthez hozzátartozik például az egészség is.

Az emberi fejlettségi index (HDI) szélesebb körű jólétet mérő indexnek számít, hiszen a fent említett, az anyagi életszínvonalat kifejező mutatón kívül a születéskor várható élettartam értékén keresztül az egészséget, valamint a lakosság tudásszínvonalát is magában foglalja - utóbbinál a felnőtt lakosság körében mért írástudást, illetve a beiskolázási arányt veszi figyelembe.

A mutatót egyébként 1990-ben dolgozták ki, azóta használja az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) az Emberi Fejlődési Jelentés (HDR) című, évente megjelenő tanulmányában.

A HDI értéke 0 és 1 közötti értéket vehet fel (a három dimenzióra adott pontot standardizálásával), mely alapján előáll az országok közötti rangsor is.

A 0,5 alatti HDI érték alacsony fejlettségi szintnek számít, míg a 0,8 feletti érték magas fejlettségi szintet mutat. Idén bevezették már a nagyon magas fejlettségi szintet jelölő kategóriát a 0,9 feletti értéket elérő országok számára. A harminc legfejlettebb ország HDI értéke 0,965 és 0,885 közé esik.

Az idei eredményekhez azonban hozzá kell tenni, hogy ezek nagy része 2007-es adatokon alapul, vagyis a gazdasági válság hatását nem tükrözi, márpedig az elmúlt egy év eseményei erősen befolyásolhatják a rangsort.

Az összehasonlításban szereplő 182 ország közül négynél csökkent a HDI értéke az előző évhez képest, míg a többinél emelkedett. Ötven ország csúszott lejjebb a rangsorban, és nagyjából ugyanennyi mászott feljebb a ranglétrán. Kínának sikerült a legnagyobbat, hét helyet előrébb lépnie, őt követte Kolumbia és Peru ötöt-ötöt lépve előre, köszönhetően a relatíve gyors GDP növekedésüknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rangsor alapján azt mondhatjuk, hogy Norvégiában a legjobb élni, Nigerben a legrosszabb. Norvégiát Ausztrália és Izland követi a sorban, a sereghajtók Niger mellett pedig Afganisztán és Sierra Leone. A tíz legrosszabb ország egyébként változatlan a megelőző évhez képest.

Az első tízben szerepel még Kanada, Írország, Hollandia, Svédország, Franciaország, Svájc és Japán. A toplistában egyébként viszonylag kevés a változás a tavalyi évhez képest, egyedül Franciaország szorította ki a listáról Luxembourgot. Hazánk 0,879-es HDI értékével - 5 helyet rontva - 43. a listán, Észtországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával nagyjából egyvonalban, a közép-európai térség államai közül Szlovénia és Csehország előz meg minket.

A tanulmányból még kiderül az is, hogy míg a világ legszegényebb 24 országban a lakosság fele írástudatlan, a közepes fejlettségű országokban csak minden ötödik ember. Az egy főre jutó GDP alapján Liechtenstein a leggazdagabb, és a Kongói Demokratikus Köztársaság az utolsó a listán. Az átlagos várható élettartam ugyanakkor Japánban a legnagyobb (83 év), míg Afganisztánban a legalacsonyabb (44 év).

Az UNDP 1990 óta minden évben közreadja életminőség-rangsorát. Az eltelt csaknem húsz évben Kínában, Nepálban és Iránban nőtt a legnagyobb mértékben az életminőség.

Címkék: