Diákok és külföldiek a csalók hálójában!

Pénzcentrum2009. szeptember 28. 16:02

Nem létező lakások bérbeadásával próbálnak pénzt kicsalni online csalók brit diákokból, illetve külföldi turistákból.

A módszer lényege, hogy felkapott környéken található lakásokat hirdetnek online, jóval a piaci ár alatt, és a bérlőktől kauciót, gyakran több havi lakbért kérnek előre fizetve.

A brit rendőrségre több száz panasz érkezett már kiadó lakások online hirdetései miatt, ahol a leendő bérlőkből már a lakás megtekintése előtt pénzt próbálnak meg kiszedni. Sajnos rengeteg londoni, edinburgh-i, illetve liverpool-i diák be is dőlt a trükknek: legtöbbjüknek azt hazudták a hirdetők, hogy másik városból jönnek, hogy a lakást megmutassák, ezért kérnek előleget, hogy lássák, komoly szándékkal állnak szemben.

Hasonlóan járt több turista is, főként USA-ból, Ausztráliából, Máltáról érkezők, akik előre lefoglalták apartmanjaikat, azonban mikor megérkeztek, kiderült, hogy a lakások nem is léteztek a megadott címen. A hirdetések ráadásul olyan oldalakon jelentek meg, melyek széles körben ismertek, mint például a London Nice Apartments vagy a London Summer Apartments.

A csalók fizetésnél arra kérték ügyfeleiket, hogy Western Union-on keresztül utaljanak, ami azért veszélyes, mert 2000 font alatt ők nem kérnek semmilyen azonosítást a címzettől. Ezt ki is használják az online csalók, pénzmosók, akik keresztül kasul utalgatják a pénzt a világban, hogy ne lehessen eredetét lekövetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tanulság a történetből az, hogy soha ne dőljünk be az olyan hirdetéseknek, ahol például nincs megadva telefonszám, csak ingyenes - yahoo-s, hotmailes, vagy gmail-es - email cím. Még fontosabb, hogy soha ne utaljunk pénzt előre, anélkül, hogy meggyőződnék, valóban létezik az adott címen lakás.

Western Union-on keresztül pláne ne fizessünk senkinek. Mindenképp érdemes utánajárni az interneten, hogy a honlapról, vagy a hirdető cégről nem fórumoznak-e már korábbi áldozatok.

Címkék:
pénzmosó,