Drága mulatság a sófogyasztás!

Pénzcentrum2009. szeptember 22. 14:02

Ha minden amerikai állampolgár az ajánlott mennyiségre csökkentené napi sófogyasztását, 18 milliárd dollárt spórolhatna meg az Egyesült Államok az egészségügyi kiadásokon - állapítja meg egy friss tanulmány.

A RAND Corporation legfrissebb kutatása szerint ha a mostani átlag 3 400 milligrammról 2 300 milligrammra csökkentenék az amerikaiak a napi sóbevitelüket, 11 millióval csökkenne a magas vérnyomásban szenvedők száma. Ennek köszönhetően többek között csökkenne a táppénzen lévők, vagyis a munkától távolmaradók száma, ami évente további 32 milliárd dollárnyi megtakarítást eredményezne.

Mint ismeretes, a sószegény táplálkozás segít a magas vérnyomás csökkentésében és a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében. A sófogyasztás csökkentése ugyan nem mindenkinél viszi lejjebb a magas vérnyomást, de a legtöbb esetben határozottan segít.

A mostani kutatás az elsők közé tartozik, amely a sófogyasztás közvetett gazdasági, anyagi következményeit próbálja számszerűsíteni. Az Egyesült Államokban ugyanis minden harmadik ember hipertenzióban szenved, melynek kezelési költsége becslések szerint évente 55 milliárd dollárt tesz ki.

Persze a sófogyasztás csökkentésétől nem minden szakértő remél ilyen jelentős hasznokat, egyesek szerint ugyanis negatív következményei is lehetnek, még akár magasabb vérnyomást is eredményezhet, de egyéb mellékhatásokkal is járhat a lecsökkent sóbevitel.

Címkék: