Rosszul járnak a leendő nyugdíjasok?

Pénzcentrum2009. július 30. 10:02

A kormány rendeletben limitálja, hogy a magánnyugdíjpénztárak portfólióiban mekkora arányt képviselhetnek a devizaeszközök. Az intézkedés miatt több pénztár is befektetési politikájának módosítására készül.

Egy nemrég megjelent rendeletben korlátozzák, hogy a magánnyugdíjpénztárak a különböző portfóliók esetében a pénz mekkora hányadát tarthatják devizaeszközökben. Bonyolítja a helyzetet, hogy az itt meghatározott arány számításához különleges szabályokat is rendelnek. A kasszáknak például a befektetési jegyeknél a mögöttes devizapozíciót is figyelembe kell venniük.

Több pénztárnál egyelőre még csak próbálják értelmezni a törvényt.Az OTP Magánnyugdíjpénztár jelenlegi ismeretei szerint nyilvánvalónak tűnik, hogy itt a jövőben a választható portfóliók mindegyikében csökkenteni kell a devizaalapú befektetések értékét annak érdekében, hogy a módosított jogszabályban előírt arányoknak megfeleljenek. A kasszánál úgy vélik, hogy a kormányrendelet a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár tagjainak befektetéseit kedvezőtlenül érinti, mert a jelenlegihez képest csökkenti az egyes portfóliók diverzifikálhatóságát, szűkíti az ésszerű kockázat mellett elérhető legmagasabb hozam elvéből következő "több lábon állást". Gondot jelent az is, hogy a megengedett arányokon felüli jelenlegi devizaalapú befektetéseit a pénztárnak az előírt határidőig akkor is értékesítenie kell, ha a piaci viszonyok nem lesznek éppen a legkedvezőbbek.

Címkék: