Miért fizetünk többet már megint?

Pénzcentrum2009. július 14. 12:02

Júniusban a fogyasztói árak Magyarországon átlagosan 3,7%-kal növekedtek a 12 hónappal korábbi szintekhez viszonyítva - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Egyes termékcsoportok ára azonban jelentősen megugrott ez idő alatt.

Rossz hír, hogy több létfontosságú ponton is az inflációt meghaladó mértékkel nőtt a termékek ára. Az élelmiszerek árai eleve 5,9 százalékkal nőtt, de ezen a csoporton belül is voltak termékek, melyek szemérmetlenül drágábbak lettek. A sertészsiradék 30,7, a rizs, hántolmányok 16,2, az idényáras élelmiszerek 14,4 a párizsi és a kolbász pedig 10,2 százalékkal. (Szerencsére a liszt, a sajt és az étolaj ára jelentősen mérséklődött.)

De nincs még vége a felsorolásnak. A háztartási energia átlagot meghaladó, 8,0%-os áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 20,6%-kal nőtt. A szemétszállítás 10,6, a társasházi közös költség 9,4, a csatornadíj 7,9, valamint a vízdíj 7,8%-kal drágult.

A gyógyszer és gyógyáru 4,9%-kal drágult az előző év azonos hónapjához viszonyítva, s az átlaghoz képest nagyobb mértékkel (6,4%) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is.

Címkék: