Újabb gyógyszerár-csökkenés: 288 termék lett olcsóbb

Világgazdaság2009. július 7. 10:17

Júliusban újabb 288 gyógyszer árát csökkentették a gyártók, köszönhetően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által kezdeményezett licitnek. Egyes készítmények ára több mint 10 százalékot mérséklődött.

Bár a mostani árcsökkenés mértéke elmarad a korábban megszokottnál, még így is 14 készítmény ára több mint 10 százalékkal csökken. Néhány daganatellenes és antiepilepsziás szer ára a korábbi harmadára csökkent, de szív- és urulógiai gyógyszerek is 7 százalékkal olcsóbbodtak.

Az Egészségbiztosítási Alap gyógyszerkasszája sok milliárd forintot tudott a licitek útján megtakarítani. Két éve a kémiai úton előállított termékeknél bevezették az árversenyt, idén ezt a licitet szeretnék a nagyon drága biológiai gyógyszerekre is kiterjeszteni, hogy azok hasonmásait is alkalmazni lehessen.

Ezt azonban mind az orvosi szakma, mind a gyógyszercégek kétkedve fogadják, előbbi az egyénre szabott terápia ellehetetlenülése miatt, utóbbi azért, mert a cégeknek így félévente vakliciten kellene meghatározniuk a gyógyszerárakat, hogy a legolcsóbbak támogatásban részesülhessenek.

Az OEP szakmai koncepciója szerint tovább kaphatnák azon készítményeket a betegek, amelyekkel a kezelést elkezdték, és nem is kell majd többet fizetniük, és egyik gyógyszer sem veszítené el a támogatást, csupán azt szabályoznák, hogy melyik készítménnyel kell elkezdeni a kezelést.

Címkék:
gyógyszercégek, gyógyszerárak,