Petíció! Besokallt az EU trükkjeitől az eBay!

Pénzcentrum2009. július 7. 17:37

Úgy tűnik az eBay-nek elege lett belőle, hogy egyes európai cégek unos-untalan letiltatják a termékeik kereskedését a legnagyobb online apróhirdetési oldalon, az Európai Unió versenyszabályai pedig még muníciót is adnak ehhez. A cég ezért online petíciót fogalmazott meg, melyekhez aláírásokat gyűjt - természetesen az interneten. A felhívás az alábbiakban olvasható.

"Az eBay apróhirdetési oldal egy egyszerű ötletre épült: hogy létrehozzunk egy olyan globális kereskedelmi felületet, ahol gyakorlatilag bárki tud bármit vásárolni. Sajnos veszélybe került a missziónk: néhány kereskedelmi márkatulajdonos és gyártó ugyanis visszaforgatná az idő kerekét és igyekszik megakadályozni, hogy termékeiket az eBay-en vagy bármely más európai website-on forgalmazzák.

Végső soron a kezdeményezésükkel a vásárlók joga csorbul, hogy egy hatalmas online piactéren a termékeket és az árakat felmérve a lehető legjobb választást hozzák meg vásárláskor.

A márkatulajdonosok egy része azzal védekezik, hogy a termékeik eBay-en való értékesítését valójában azért kell leállítani, hogy a hamisítványok ne terjedhessenek. Csakhogy az eBay 31 000 márkatulajdonossal kötött szerződésének és együttműködésének köszönhetően tavaly mindössze a meghirdetett termékek 0,15 százalékáról derült ki, hogy hamis. A cégek valódi szándéka sokkal inkább az, hogy megállítsák a termékeik árusítását az apróhirdetési oldalakon, függetlenül attól, hogy új vagy használt, eredeti vagy hamisítvány. És ez nem csak a luxustermékek gyártóira igaz, de olyan áruknál is előfordul, mint a gyermekjátékok, elektronikus eszközök, fűnyírók és tolókocsik. Ha meg akarjuk akadályozni, hogy a többi gyártó is hasonlóan járjon el, most kell cselekednünk.

Éppen ezért felszólítjuk az európai döntéshozókat, hogy írják át az EU versenytörvényét és hagyjanak fel az alantas kereskedelmi trükkökkel. Ehhez azonban szükségünk van a segítségetekre. Ha szeretnétek fellépni az online kereskedelmi korlátozások ellen, írjátok alá a petíciónkat." 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az eBay-felhasználók, akiknek elege van a netkereskedelem korlátozásából az alábbi linken csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

Címkék: