Akciós last minute-ek: az idei a csődök nyara lesz?

Magyar Nemzet2009. július 3. 09:47

Úgy tűnik, idén már az akciós utakat is akciózzák az utazási irodák, akik három-négy évvel ezelőtti árakon kínálják a külföldi nyaralásokat. Szakértők szerint ez komoly bajra is utalhat az utaztatópiacon: nem kizárt, hogy a csődök nyara lesz az idei.

A piacot ellepték a feltűnően olcsó - Rodosz ötvenezer, Egyiptom hetvenezer, Santorini hetvenötezer forintért - külföldi utak reklámjai, melyek az utazási irodák veszteségeit hivatottak minimalizálni.

Egy budapesti irodatulajdonos szerint tavalyhoz képest 30 százalékkal esett vissza a forgalom, és csaknem felére csökkent azon utasok száma, akik közvetítő által szervezett nyaralásra fizettek be.

Szakemberek szerint főleg az olcsóbb, tömegturizmusra szakosodott országokba utat szervezők vannak veszélyben, mivel ezen a piacon óriási a túlkínálat, ajánlatos tehát óvatosan fogadni a feltűnően olcsó ajánlatokat.

A fogyasztóvédők szerint, a nyaralás befizetése előtt érdemes utánanézni az irodának: szerepel-e a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) interneten is elérhető, hivatalos nyilvántartásába, és melyik biztosítónál helyezte el a jogszabály által előírt kötelező vagyoni biztosítékot. Minél magasabb a kaució összege, annál biztosabb, hogy tőkeerős utaztatóval van dolgunk. Ezen kívül érdemes ellátogatni különböző panaszfórumokra is, hátha találkozunk elégedetlen véleménnyel az irodáról.

Címkék: