Karácsonyra megszabadulhatunk a Vistától

Pénzcentrum2009. május 12. 12:02

Jó hír mindazoknak, akiket több, mint két éves fennállása alatt már az idegösszeomlás szélére kergetett a Microsoft Vista operációs rendszer: már a karácsonyi szezonban elkezdi árusítani a redmondi cég az új, Windows 7-es rendszert.

A korábbi hivatalos közlemények még arról szóltak, hogy a terjesztés 2010 januárjában indul meg, a Vista kiadásának harmadik évfordulójára. Ezzel szemben mostanra begyorsult a cég, így a karácsonyi ajándéknak szánt laptopokat már jó eséllyel Windows7-es operációs rendszerrel vehetjük.

Kötvényt bocsát ki a Microsoft
Története folyamán először kötvényt bocsátott ki a Microsoft. A papírokból befolyó 3,75 milliárd dollárt piaci híresztelések szerint felvásárlásokra fordítaná a cég, a valószínűbb azonban az, hogy tovább folytatják a részvény-visszavásárlási programot, azok árfolyama ugyanis tavaly óta 30 százalékkal esett vissza.

A cég egyelőre példás gyorsasággal igyekszik pályára állítani az új szoftvert - és elkerülni azokat a buktatókat, amelyekkel sikerült megutáltatnia a Vistát. Az első néhány gyártóhoz már ki is került a tanúsítvány-matrica, mely szerint a termék kompatibilis a Windows7-tel. Közülük néhányan grafikus kártyákat gyártanak, ami bölcs előrelátásra utal annak fényében, hogy a Vista esetében egyes kártyákhoz hónapokig nem volt megfelelő illesztőprogram. Bill Veghte alelnök egyelőre nem tudta megmondani, mikor lesz kész a program, de állítása szerint a befejezéstől számítva 9-12 hétbe kerül, míg forgalomba kerül egy termék.

A Los Angeles-i TechEd kiállításon a cég bejelentette, hogy a Windows7-tel párhuzamosan frissíti a szerverekre írt operációs rendszerét, a Windows Server 2008 R2-t, mely szintén valamikor az év vége felé jelenhet meg. Ezen felül bemutatót tartottak az Office 2010-ből is, mely minden eddiginél jobban együtt fog működni a Microsoft új operációs rendszerével. Például gyorsindító billentyűket lehet létrehozni nem csak az egyes alkalmazások indítására, de tevékenységekre is, mint amilyen az e-mail küldés, vagy egy partner felvétele.

Címkék: