Ébresztő: drágul a kávé és a cukor!

Pénzcentrum2009. május 12. 08:47

A gyenge termés és az erős kereslet nyomán gyors emelkedésnek indult a frissítő ital ára, ráadásul a cukor is a csúcson van.

Sokan arra számítottak, hogy a gazdasági visszaesés visszafogja a kávé iránti keresletet is, ami lenyomhatja az árakat. A fogyasztók nem mondanak le kedvenc italukról, legfeljebb annyi történt, hogy sokan ritkábban isszák meg napi duplájukat kávézókban, és gyakrabban főznek otthon maguknak.

A kávé világpiaci ára 22 százalékkal, fontonként 1,28 dollárra nőtt tavaly decemberi mélypontja óta. Ezen belül az ínyencek kedvencének számító s ezért prémium terméknek minősülő kolumbiai kávéé 2,2 dollárra szökött, ami 12 éves csúcs.

A jelentős drágulás oka, hogy Kolumbiában nagy esőzések károsították a termést, leszorítva ezzel a kínálatot. A Maxwell House kávémárkát kínáló Kraft Foods például a magas alapanyagárak miatt a múlt hónapban 19 százalékkal növelte kolumbiai keverékének árát.

Nem jó hír a kávéfogyasztóknak az sem, hogy a cukor ára közel hároméves csúcsra ugrott a New York-i és a londoni árutőzsdén. A fehércukor ára 52 százalékkal, tonnánként 450 dollárra ment fel december közepe óta, mivel a kereskedők arra számítanak, hogy India, a világ legnagyobb fogyasztója importra szorul.

Címkék:
árutőzsde,