Már a Világbank is katasztrófát kiált

Pénzcentrum2009. április 27. 16:00

A média manapság hemzseg a sokak által csak rémületkeltőnek, szenzációhajhásznak titulált szalagcímektől. Az ezek iránti szelektív figyelem időnként valóban indokolt, azonban ha már olyan neves intézmények vezetői szájából, mint a Nemzetközi Valutaalap, vagy a Világbank, olyan szavak hangzanak el, mint például az "emberiség katasztrófája", akkor lehet, hogy tényleg baj van. Persze ilyenkor jobb esetben nem csak pánik tör ki, hanem valamiféle megoldási javaslat is megfogalmazódik az illetékesek fejében.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke ez alkalommal a tavaszi csúcstalálkozót záró beszédében emlegetett katasztrófát, méghozzá a legszegényebb országokban élő emberekét, akiket a gazdasági válság szintén érzékenyen érint, és számítanak a tehetősebb országok támogatására.

Zoellick szerint a világ soha nem látott gazdasági válsággal néz szembe, amiről ráadásul senki nem tudja, hogy meddig fog tartani, és amit a szegény országok lakói még inkább megsínylenek.

Éppen ezért a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap közös nyilatkozatában azt ígéri, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy az adományokat nyújtók minél előbb eleget tegyenek ígéreteiknek, és a tagállamok fontolóra vegyék az eddiginél nagyobb arányú anyagi hozzájárulást az ügy érdekében.

Afrikában a válság hatására valódi, súlyos problémák jelentkeztek, mivel az országban feldolgozott termékek iránti kereslet, így az export drasztikusan lecsökkent, a köztisztviselők, így pedagógusok, egészségügyi dolgozók nem kapták meg fizetésüket, de hallani még ennél is rosszabb sorra jutott emberekről a kontinensen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezt a Világbank igazgatója, Ngozi Okonjo-Iweala azután mondta el, hogy az IMF vasárnap bejelentette, Tanzánia további anyagi segítséget kért.

Címkék: