A szlovákok mentették meg a Tesco-t a válságban

Pénzcentrum2009. április 21. 05:40

A Tesco-áruházak húsvéti forgalma nagyjából a 2008-as eredményekhez hasonlóan alakult, ám a bevételekhez nagyban hozzájárultak a tömegesen hozzánk zarándokló szlovák bevásárlóturisták, akik az olcsó forint előnyeit lovagolták meg.

Szerencsés egybeesésnek köszönheti a Tesco, hogy - válság ide vagy oda - különösebb visszaesés nélkül volt képes átvészelni a húsvéti időszakot - mondta el Hackl Mónika, a tesco Global Áruházak Zrt. kommunikációs vezetője. Szlovákiában ugyanis a húsvéti időszak ugyanarra az időszakra esik, mint Magyarországon - hiszen nem ortodox vallású országról beszélünk -, ráadásul az ünnepek alatt fogyasztott enni- és innivalók szinte hajszálra megegyeznek a Magyarországon megszokott ünnepi menüvel. Mivel a Szlovákiában januárban bevezetett euró jelenleg egységenként csaknem 300 forintot ér, tömegével indultak el északi határainkon keresztül a bevásárlóturisták a hazai hipermarketekbe.

Nem lehet azonban letagadni, hogy érezhetőek a válság jelei. Már karácsonykor érezhető volt a trend, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent a bevásárlószezon hossza. A vásárlók kivárnak, tartalékolnak és csak az utolsó pillanatban vásárolják be a Húsvét nélkülözhetetlen kellékeit.

Bár az összforgalom a - Szlovákiából érkezőkkel együtt - magasabb vásárlószámnak köszönhetően nem változott különösebben, az egy főre eső kosárérték bizony megcsappant. A kereslet érezhetően elcsúszott az alapvető élelmiszerek irányába, mint a kenyér, a tej és alapvető tejtermékek. Torzította a 2009-es fogyasztói kosarat az a tény is, hogy idén a Húsvét április közepére esett, vagyis viszonylag későn jött, amikor a boltokban már megjelentek a viszonylag olcsó hazai primőr zöldségek. Tavaly a március végi ünnepek során jellemzően még importáruból kellett válogatni, igaz akkor az euró alig 260 forintba került.

A sonka iránti kereslet meglehetősen nagy volt a Tesco-áruházakban, olyannyira, hogy az áruházlánc csak az igények 70 százalékát tudta kielégíteni hazai forrásból, 30 százalék külföldről érkezett. Bár Hackl szerint a forgalom a húsvéti időszakban nem esett vissza, érezhető, hogy a családoknak egyre több nehézséget jelent a mindennapi élet és egyre több kompromisszumot kell kötniük a bevásárlások terén is. Éppen azért a Tesco igyekszik a lehető legszélesebb termékkínálatot biztosítani a vásárlóinak, hogy azok is biztonsággal be tudjanak vásárolni, akik kénytelenek szorosra húzni a nadrágszíjat, és azok is, akik a válság közepette is ragaszkodnak jól bevált márkáikhoz.

Címkék:
tesco global áruházak zrt,