Ki fog itt szülni? Befagyasztott családi pótlék, gyes- és gyed-szigorítások!

Pénzcentrum2009. április 20. 10:00

Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap délután a parlamentben ismertette válságkezelő tervét. Az alábbiakban a kisgyermekes családokat leginkább érintő (gyes, gyed, családi pótlék, szocpol és támogatott hitel) változásokat részletezzük.

A tervek szerint a kormány két évig biztosan nem emeli a családi pótlék összegét, a gyed és a gyes jogosultsági ideje pedig három évről fokozatosan két évre mérséklődik. A lakástámogatások rendszere átalakul, júliustól felfüggesztik a szocpol és a támogatott forinthitel igényléseket.

A jelenleg még érvényben lévő szabályozás szerint a gyermeket vállaló anyukák fél év munkaviszony esetén két évig jogosultak a gyedre, majd további egy évig a gyesre. Az alkotmánybíróság intésére ezeket a módosításokat nem lehet azonnali hatállyal bevezetni, ezért várhatóan csak jövő májustól lépnek életbe a szigorítások. Ekkortól a juttatások minimum egy, maximum két évig járnak majd, de legfeljebb annyi ideig, amennyit az anyuka munkában töltött.

Korábban: Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed!

Szakértők szerint tovább csonkulhatnak az egyébként is kedvezőtlen demográfiai mutatók Magyarországon. Egy a kisgyermekesek körében végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 86 %-a nem biztos, hogy újabb gyermeket vállalna a szigorítások ismeretében.

Július elsejétől nem lehet majd szocpolt és kamattámogatott hiteleket igényelni, mely intézkedésektől 40 milliárd forintos megtakarítást vár a kormány. Az építőipar szereplői szerint a lakástámogatások megvonása visszaveti a lakásépítések számát, az ebből adódó veszteségek (adó- és járulékbevételek kiesése) akár a 100 milliárd forintot is elérheti.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábban: Fertőző lakáshitel-láz: szocpollal terjed a kór!

A devizahitelek egyetlen igazi alternatíváját jelentő támogatott forinthitelek felfüggesztése tovább csökkentheti a lakosság hitelfelvételi kedvét. A folyósított állomány az MNB statisztikák szerint egy év alatt közel a tizedére csökkent, a korábban verhetetlennek devizahitelek átlagos kamatszintje is több százalékpontot emelkedett a magasabb forrásköltségek következtében.

Címkék: