Miniszteri bejelentés: új feladatköröket vesznek át közjegyzők a bíróságoktól!

Pénzcentrum2009. március 24. 12:15

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara Levéltár új épületének átadásán Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap bejelentette, hogy a kormány elé kerülő törvénymódosítás értelmében a fizetési meghagyásos ügyeket ezután, a bíróságok helyett a közjegyzők kezelik. A jogszabálymódosítás várhatóan néhány hónap múlva kerül elfogadásra.

A legfontosabb változást a törvénytervezet rendelkezései közül az jelenti, amely szerint a jelenleg évente több, mint 200 ezer fizetési meghagyásos ügy (FMH), a bíróságoktól közjegyzői hatáskörbe kerülne. Az ügyeket - nemperes szakaszban - teljes egészében elektronikusan és automatikusan intézné a MOKK rendszere, jelentősen lerövidítve ezzel az eljárások időtartamát. "A tervezet kidolgozása az utolsó fázisban tart. Várhatóan két héten belül kormánydöntés születik, majd rövidesen a Parlament által is elfogadásra kerülhet a módosítás." - jelentette be Draskovics.

A Miniszter elmondása szerint a gyors és hatékony ügyintézés összevág a kormány elképzeléseivel, így a digitális formára történő átállás is a lakosság szolgálatában történik: "Minden, amit a kormány az elmúlt hónapokban, és a következőkben az igazságszolgáltatás, a közigazgatás fejlesztése érdekében tett, illetve tenni fog, éppen erről szól: egyszerűbb, olcsóbb, az ügyfeleket még jobban kiszolgáló megoldásokat kell alkalmazni."

Dr. Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke szerint, az új rendszer bevezetésével ugrásszerűen meg fog nőni az FMH ügyek száma, annak köszönhetően, hogy ez eddig megszokott 6-8 hónapos eljárás mindössze 15 naposra csökkenne. "A korábbi gyakorlatban leginkább a hosszadalmas eljárás tartott vissza sokakat annak megindításától, ezért várható, hogy az új rendszer hatására többen élnek majd ezzel a lehetőséggel. Jelentős lépés ez a jogbiztonság megteremtése érdekében is." - fogalmazott az elnök.

Draskovics Tibor ezt követően üdvözölte a MOKK, közpénzek felhasználása nélkül megvalósított, nagyszabású beruházását; a Levéltárat és a hozzá kapcsolódóan kiépített - illetve kiépítendő - komplex informatikai rendszereket. "A magyarországi Közjegyzőség, működése és eredményei alapján 'felnőtt korba' lépett, és ezúttal is jelentős fejlődés előtt áll. Nem kétséges, hogy a jogkörök bővítéséhez meglapozott háttér áll rendelkezésre." - tette hozzá a miniszter.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A MOKK Levéltárának bővítése, illetve az okiratok digitális formában való tárolása lehetővé teszi azok biztonságos, központi megőrzését.
A hatályos rendelkezések szerint a közjegyzői levéltárban kell őrizni az 1992. január 1-je után hivatalba lépett közjegyző okiratait, nyilvántartásait és hivatali bélyegzőjét, ha a közjegyző szolgálata megszűnt vagy áthelyezték. Továbbá a 2010. január 1-jét követően jogerősen befejezett közjegyzői nemperes eljárásban keletkezett iratokat az eljárás jogerős befejezését követő két év elteltével. Itt kell őrizni emellett öt év elteltével, a 2008. január 1-je után létrejött - az elektronikus levéltárban elhelyezett - okiratok eredeti példányait is.

Dr. Tóth Ádám, a MOKK elnöke elmondta: "Egy átmeneti időszakban vagyunk. Ma még papír alapon készülnek az okiratok, de a megőrzésük már digitálisan és elektronikus aláírással történik. Tudjuk, hogy ez az út, és azt is tudjuk, hogy előbb vagy utóbb a tisztán digitális okiratok ideje is elkövetkezik, ami bizonyos mértékig az eljárásaink megváltoztatását is igényelni fogja."

Címkék: