Tovább csökkennek a külföldi mobilhasználat díjai

Pénzcentrum2009. március 20. 18:00

2010 nyarától percenként az eddigi 46 helyett legfeljebb 40 eurócentet fizethetünk híváskezdeményezés, és legfeljebb 16 eurócentet hívásfogadás esetén az EU‑n belül. 2009 júliusától pedig a jelenlegi átlag 29 eurócent helyett legfeljebb 11 eurócentet kellene fizetniük, ha az EU-n belüli másik országba küldünk sms-t -adta hírül az EP sajtószolgálata.

Az Európai Parlament 2007 májusában elfogadta az uniós mobilhálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló rendeletet. Ez legalább 140 millió felhasználó számára csökkentette a külföldi telefonálás díját. Az új jogszabály 2007. június 30-án lépett hatályba. Most az európai parlamenti képviselők hasonló, felső árkorlátokat terveznek az sms-ek és az egyéb adatátviteli szolgáltatásoknál, például a multimédiás üzeneteknél és a mobilinternetnél is.

2010-től 40 eurócent percenként

A barangolást szabályozó rendelet bevezette a felhasználók számára kedvező maximális díjat, az eurotarifát. Az EP ipari bizottsága 2009. március 9-én szavazott a barangolási díjakról szóló új javaslatról. A szakbizottsági módosítási javaslat szerint az otthoni üzemeltetők a hozzáadottérték-adó nélkül 2010 nyarától percenként legfeljebb 40 eurócentet kérhetnek ügyfeleiktől barangolásos híváskezdeményezés, és legfeljebb 16 eurócentet (szintén hozzáadottérték-adó nélkül) hívásfogadásért esetén.

Olcsóbb sms-ek, letöltések és mobilinternetes böngészés

Legkésőbb 2010 júliusától az ügyfeleknek nem kellene többé fizetniük, ha az EU-n belüli másik országból kapnak sms-t. 2009 júliusától pedig legfeljebb 11 eurócentet kellene fizetniük, ha egy az EU-n belüli másik országba küldenek sms-t. Jelenleg az EU-n belüli másik országból küldött sms díja a hazai üzenet árának tízszerese is lehet.

Az EU további fellépésére van szükség a szöveges üzenetek küldői által fizetett kiskereskedelmi árak és az egyéb adatátviteli barangolási szolgáltatások, például a multimédiás üzenetek (mms) és a laptopos vagy mobiltelefonos internetes böngészés nagykereskedelmi díjainak csökkentéséért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az EP ipari szakbizottsága most 50 eurócent/megabájt maximális díjat javasolt szemben a Bizottság által javasolt 1 euró/megabájttal. Az adatátviteli barangolási szolgáltatások ára a Bizottság 2008. júniusi tanulmánya szerint jelenleg megabájtonként 5 és 10 euró között van.

Várható lépések

A következő hetekben informális egyeztetések kezdődnek a Tanács soros cseh elnökségével. A cél, hogy egyezségre jussanak a második roaming rendeletről, mielőtt a parlament egésze várhatóan a 2009. áprilisi plenáris ülésen fogadhatja el első olvasatban a jogszabályt.

Címkék: