Negyvenéves mélyponton a megtakarítások

Pénzcentrum2009. március 16. 15:00

Egy átlagos brit család kasszája 17 százalékkal soványabb, mint egy évvel korábban, 40 éve nem állt ilyen rosszul a szigetország megtakarítások dolgában.

A lakóingatlanok értékének zuhanása és a tőzsdei árfolyamok mélyrepülése miatt 17 százalékkal állnak rosszabbul Nagy-Britannia háztartásai, mint egy évvel korábban. Az átlag család 45 000 fontot (14,5 millió forinttal) veszített a válsággal. Ebbe beletartozik az ingatlanok értékvesztése, a tőzsdei befektetések elolvadása, a nyugdíj- és egyéb pénztárakban félretett összegek csökkenése és a további megtakarítások csökkenése is.

Kétmillióan kerülnek veszélybe a zuhanó ingatlanárak miatt!

Az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt ugyan a bit háztartások vagyona, ám ez egy csapásra elillant. A Citigroup szakértői szerint legalább 40 éves mélypontra hullott a brit megtakarítások állománya, pedig az előző két évtized a folyamatos felfelé ívelésről szólt.

A londoni tőzsde vezető indexe, az FTSE-100 tavaly 31 százalékot esett, idén pedig eddig újabb 15-öt, ami jelentős veszteségeket okozott a háztartások befektetéseiben és nyugdíjcélú megtakarításaiban. Ezzel párhuzamosan a brit alapkamat 5,0 százalékról 0,5 százalékra csökkent, ami viszont a bankbetéteken realizálható kamatnyereséget vágta vissza alaposan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

37 %-os árzuhanás az ingatlanpiacon! Mi állhat a háttérben?

Az ingatlanok ára pedig 17,6 százalékkal csökkent tavaly óta - és a Numis múlt heti elemzése szerint az árak akár újabb 55 százalékkal is eshetnek a mostani szintekről. Ráadásul januárban mindössze 56 ezer ingatlan cserélt gazdát, miközben a csúcson, 2007 júliusában még 144 ezer adásvétel jött össze. A jelzáloghitelek összege alig egy hónap alatt 8 százalékkal csökkent, 12,4 milliárd fontra. Az első lakásvásárlók száma pedig kilencezerre mérséklődött, ami a statisztika legrosszabb adata az 1974-es első mérés óta.

Címkék: