Év végén került lejtőre az építőipar

Pénzcentrum2009. február 26. 09:05

Tavaly alig változott a kiadott lakásépítési és használatbavételi engedélyek száma az országban, területileg és időben azonban nagyon eltérőek voltak az eredmények. A kisebb településeken jelentős visszaesés volt tapasztalható és az utolsó negyedév pedig már mindenütt borzalmas volt.

2008-ban - hasonlóan a megelőző évihez - 36 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, és közel 44 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt, 1%-kal kevesebbre, mint 2007-ben. Az éves országos adat stagnáló lakásépítést jelez, e mögött azonban jelentős területi eltérések és évközi hullámzások mutathatók ki - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal.

Budapesten és a nagyvárosokban a kiadott új engedélyek száma ebben az évben is jelentősen nőtt, a többi városban pedig a használatba vett lakások száma volt 14%-kal magasabb, mint az előző évben. A községekben viszont több mint 10%-kal esett vissza a lakásépítés, mind az engedélyeket, mind a befejezett építkezéseket tekintve. Az adatok az év első három negyedévében erősen hullámoztak, az utolsó negyedévben a befejezett építkezések száma 1%-kal, az új engedélyeké novemberben és decemberben 10%-kal csökkent.

2008-ban az új lakások több mint felét természetes személyek építtették, többnyire saját használatra, 47%-át pedig vállalkozások, zömmel értékesítésre. 122 önkormányzati lakás épült, a legkevesebb 1995 óta. Míg az eladásra épített lakások száma 3%-kal visszaesett, kissé nőtt a bérlakásoké; a vállalkozások és a magánszemélyek bérlakásaival együtt több mint 300 új lakás készült ilyen céllal. Az építési formák között a lakóparki építkezés visszaszorult, új lakóépületekben a legtöbb lakás családi házban épült. Emelkedett a nagyobb lakások aránya, az új lakások átlagos alapterülete 90 m2 lett, 3 év óta a legnagyobb. Folytatódott a lakásépítés kivitelezői hátterének szerkezeti átalakulása; az új lakások több mint háromnegyed része építőipari kivitelezéssel készült, a lakossági házilagos kivitelezés már az egyötödös arányt sem éri el.

A lakásépítés továbbra is a közép-magyarországi régióra koncentrálódik. Pest megyében egyötöddel több új lakást vettek használatba, mint egy évvel ezelőtt, Budapesten 9%-kal nőtt a kiadott új engedélyek száma. Így az országos lakásépítés fele történik - akár az új engedélyeket, akár a befejezett lakásokat tekintve - a közép-magyarországi régióban. A használatba vett lakások száma a Dél-Alföld minden megyéjében emelkedett, régiós átlagban 12%-kal, és szintén egyöntetűen alakult a Dél-Dunántúlon, itt azonban visszaesett, 19%-kal. Az új lakásra kiadott építési engedélyek országos átlagban 1%-kal csökkentek, miközben a Közép-Dunántúlon 40%-os növekedés, az Észak-Alföldön pedig 22%-os visszaesés következett be. Az Alföld valamennyi megyéjében kevesebb új engedélyt adtak ki, mint 2007-ben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A befejezett üdülőépítések száma már harmadik éve csökken, ugyanakkor az építési szándék mérsékelten emelkedik. 2008-ban 710 üdülőegység kapott használatbavételi engedélyt, ami 9%-kal kevesebb, mint az előző évben volt. Az üdülők átlagosan 77 m2-es alapterülettel épültek. Az előző évihez képest 4%-kal több, 1340 új üdülőegység építésére kértek engedélyt, ám a beépítendő 91 ezer m2 terület 21%-kal kisebb, mint a 2007-ben kiadott építési engedélyek alapján volt.

Címkék: