Nem érdekelte a magyar nyugdíj az IMF-vezért

Pénzcentrum2009. január 14. 09:45

Dominique Strauss-Kahn elégedett volt az eddig elért magyar reformokkal, és egyetértett a magyar kormányfővel abban, hogy további reformok szükségesek - írta a Napi Gazdaság.

"Ami problémát Magyarországon látunk, az nem egyedi eset. Az IMF feladata, hogy a bajba került országokban segítse a visszatérést a fenntartható növekedési pályára. Csak dícsérni tudom a magyar kormány gyors lépését, ezzel az ország elkerülte a valódi válságot; itt nem is voltak bankcsődök" - fogalmazott Strauss-Kahn.

Támogatjuk a magyar kormányt, de a jelenleg teljesített terv a magyar kormány terve, nem az IMF döntése - szögezte le a Valutaalap vezérigazgatója. Hozzátette: a kormánynak és a parlamenti többségnek kell döntenie a reformokról és a szakpolitikákról, e döntéseket pedig készen vagyunk támogatni. Az országban strukturális változásra van szükség, nem elég a árfolyamproblémák átmeneti kezelése - fogalmazott Strauss-Kahn, aki szerint újabb strukturális reformokra van szükség, különösen akkor, amikor ilyen rosszak a globális kilátások. Magyarország jövője forog kockán, ám ezeket döntéseket Magyarországon kell meghozni, ez nem az IMF feladata - húzta alá.

A forint piaca nagyon ingadozó, sérülékeny, ennek ellenére a magyar deviza árfolyama stabilizálódott az utóbbi hetekben - vélekedett a Valutaalap vezetője, aki szerint a jelenleg tapasztalható volatilitás megszokott, így nem is lát okot aggodalomra a forinttal kapcsolatban.

A tárgyalásokon föl sem merült a 13. havi fizetések kérdése, azt egyik fél sem hozta szóba. A forint elmúlt napokban való jelentős gyengülését - főként londoni - elemzők azzal magyarázták, hogy az IMF elégedetlen lenne a magyar kormány által hozott intézkedésekkel, különösen tekintettel a közalkalmazottak és köztisztviselők 13. bérének visszavonásával, majd részleges megadásával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Strauss-Kahn szerint Magyarország programja, amelyben tavaly jutott egyetértésre az IMF-fel, sínen van, de az országnak további teendői vannak, hogy elháríthassa a globális lassulás hatásait. Néhány napon belül új globális makroelőrejelzéseket ad ki az IMF, de ezek nem lesznek biztatók - derült ki a Valutaalap vezetőjének szavaiból, amelyek szerint a helyzet egész Kelet-Európában rossz, nem csak Magyarországon.

Címkék: