Mindenki kiakadt: szabadlábon a szupercsaló!

Pénzcentrum2009. január 13. 11:30

Tízmillió dollár fejében szabadlábon védekezhet a világ eddigi legnagyobb pilótajátékának szervezője, a 70 éves Bernard Madoff. A bíróság annak ellenére helyezte óvadék ellenében szabadlábra, hogy már az előzetesben megszegte a rá vonatkozó szabályokat.

Az 50 milliárd dollár csalás szellemi atyjaként elhíresült Madoff 10 millió dollár fejében szabadlábon védekezhet - döntött tegnap a szövetségi bíróság. Madoff nem hagyhatja el a lakását és elektronikus érzékelőkkel folyamatosan követik majd a mozgását.

A döntés annak ellenére született, hogy Madoff az előzetesből levélben adott fel ékszereket a postára a szeretteinek: egy gyémánt nyakláncot és Tiffany és egy Cartier órát valamint egyéb értéktárgyakat. A hatályos törvények értelmében a vagyonának befagyasztása a személyes tárgyakra is vonatkozik, ám az ügyvédei azzal védekeztek, Madoff nem tudott arról, hogy a tilalom minden ingóságra is kiterjed.

A demokraták parlamenti képviselője, Anthony Weiner szerint a bíróság elhamarkodottan döntött az ügyben, mivel az üzletember esetében klasszikus módon fennáll annak a veszélye, hogy külföldre szökik. Madoffnak börtönben lenne a helye, nem az otthonában - fejtette ki Weiner hétfőn a milliárdos manhattani, 64. utcai lakása előtt tartott sajtótájékoztatón.

De nem csak a képviselő, Madoff szomszédai is felháborodtak. Mások sokkal kevesebbért is börtönbe kerülnek, míg ő a luxuslakása kényelmét élvezi - mondta a Bloombergnek Dawn Pohl, aki nem messze onnan, a 72. utcában lakik. Skyler Horowitz, egy közelben lákó ügyvéd szerint pedig Madoff őrült volt, ha azt hitte, hogy ezt megúszhatja. Ugyanakkor egymagában sikerült felborítania a klasszikus bizalmi viszonyt, mely befektető és tanácsadó közt fennáll, hiszen mostantól kezdve már a legnagyobbak szavára sem lehet majd 100 százalékos biztonsággal adni.

Címkék:
pilótajáték,