Súlyos csatát veszíthet el a Pepco: megtették a bejelentést, ez látszik a magyar piacon

Pénzcentrum2024. április 11. 16:44

A Pepco csoport, amely Európa-szerte kihívásokkal teli kereskedelmi környezetben működik, 2,5%-os forgalomcsökkenést jelentett  - írta a Reuters. Ugyanakkor 11%-os bevételnövekedést ért el a terjeszkedésnek köszönhetően, és a jövőben is növekedésre számít.

A Pepco Group, amely a diszkont kiskereskedelmi szektorban tevékenykedik és a Poundland valamint a Dealz márkák tulajdonosa, jelentést tett pénzügyi teljesítményéről. A varsói tőzsdén jegyzett vállalat az első félévben 2,5%-os forgalomcsökkenést tapasztalt üzleteiben Európa-szerte. Ennek ellenére a cég profitmarzsai helyreálltak.

A cég korábban, tavaly szeptemberben két alkalommal is profitfigyelmeztetést adott ki, és októberben bejelentette üzletnyitási programjának lassítását. Februárban pedig arról tájékoztatott, hogy kivonul az osztrák piacról. A legfrissebb adatok szerint a Pepco csoport bevétele 3,2 milliárd eurót ért el a március 31-ig tartó hat hónapos időszakban, ami 11%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, köszönhetően a 289 új üzlet megnyitásának.

A vállalat vezetőségében is változás történt: Stephan Borchertet, a GrandVision korábbi vezérigazgatóját nevezték ki új vezérigazgatónak július 1-jétől. Andy Bond, a jelenlegi vezérigazgató október 1-ig marad pozíciójában. Andy Bond kiemelte, hogy bár a kereskedelmi környezet nehézségeket jelent, biztató jeleket látnak a Pepco közép- és kelet-európai piacain. A vállalat bízik abban, hogy a 2023/24-es pénzügyi év végére vissza tud térni a hasonló árbevétel növekedéshez.

A bruttó árrés javulása is pozitívumot jelentett a csoport számára. Ennek hátterében az enyhülő inputköltségek - mint például alapanyag- és szállítási költségek -, kedvezőbb árfolyamok és jobb beszerzési feltételek állnak. Bár a Vörös-tengeri hajózási zavarok bizonyos mértékben a fuvardíjak emelkedését és a konténerek átfutási idejének késését eredményezték, a csoport szerint ez nem lesz jelentős hatással a bruttó árrésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pepco részvényei emelkedtek a bejelentést követően, csökkentve ezzel az év eleji veszteségüket. A vállalat továbbra is tervezi legalább 400 új nettó üzlet megnyitását a következő pénzügyi évben. Ezenfelül fontos megemlíteni, hogy februárban egy adathalász-támadás miatt mintegy 15,5 millió eurós veszteség érte a csoport magyarországi üzletágát - írta a Reauters.

Címkék:
vállalkozás, cég, bevétel, vállalat, profit, növekedés, üzlet, vállalatok, pepco,