Fontos jogszabályi változás élesedik: ezzel újrakezdődhet a magyar startupok aranykora

Portfolio2023. november 29. 09:37

Amennyiben elfogadja az Országgyűlés a Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezését, jelentősen több startup maradhat Magyarországon a legfontosabb, növekedési fázisban. Az adótörvények módosítási eleme ugyanis az, hogy ezentúl nem jövedelemként, hanem árfolyamnyereségként adózik a startup munkaválalója által a startupban megszerzett részesedés értékesítése, valamint az adót nem a részesedés megszerzésekor, hanem az értékesítés után kell fizetni.

Évek óta visszatérő probléma, hogy a hazai ökoszisztémát alkotó vállalkozások nagy részének kiemelt fájdalompont a nem megfelelő szabályozási környezet. Az idén tavaszi adatok szerint a startupok fele Magyarországon kívülre (USA, Nagy-Britannia, Észtország) tette át székhelyét vagy hasonlót tervez a következő hónapokban, az alapítók ennek legfőbb okaként a bürokratikus akadályokat jelölték meg.

Ez a trend azonban nemsokára megváltozhat: a startup-szcéna szereplői, érdekvédelmi szervezetek, a kormány és az MNB összefogásával ugyanis jelentősen vonzóbbá válhat a startup munkavállalók ösztönzési rendszere Magyarországon. Az Országgyűlés még idén elfogadhatja azt a törvénymódosítást, amit a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kezdeményezett, és ami jelentősen átalakítja a startupok adózási környezetét – számolt be a Portfolio.

Jónás László, a Design Terminal ügyvezetője elmondta, hogy fontos elem, hogy törvényileg definiálják a startup fogalmát.

Jelen jogszabályra vonatkozóan az a fontos, hogy tudjuk kiknek szeretnénk ezzel segítséget nyújtani. Szakmai szervezetként - és a Startup Hungary kuratóriumi tagjaként- a Design Terminal célja, hogy Magyarországon olyan jogszabályi környezet legyen érvényben, mely nem csak a startup alapítást, hanem a növekedési fázist is támogatja. A definició ahhoz szükséges, hogy célzottan ennek a gazdasági rétegnek tudjunk segítséget nyújtani

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta a szakértő, aki arra is kitért, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium a jogszabályi keretek kialakításáva bevonta a legfontosabb piaci szereplőket is.  

Jónás szerint a folyamatban résztvevők nemzetközi tapasztalata garancia arra, hogy a jogszabály valódi segítség lesz a startupok számára. A munkafolyamat része volt azon külföldi jogszabályi környezetek elemzése, ahol az ESOP - employee stock ownership plan azaz a munkavállalói részvénytulajdonosi tervek - a startupok véleménye alapján a leghatékonyabban működik. A kutatás alapján alakították ki a magyar szabályozást, mely így az összes olyan kérdést kezeli, mely az európai tapasztalatok alapján fontos a startupoknak.

Címkék:
vállalkozás, magyarország, magyar, minisztérium, jogszabály, országgyűlés, startup, startupok, startup cég, startup cégek, jogszabályváltozás,