Kemény NAV-razzia indul Magyarországon: itt csapnak le az ellenőrök áprilisban és májusban

Pénzcentrum2023. április 14. 10:43

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023-ra kockázatelemzésen alapuló módszerrel és a gazdasági trendekhez igazodva célzottan határozta meg az ellenőrzések irányait. A NAV az adókijátszásra specializálódott szektorokat és tevékenységi köröket a rendelkezésére álló adatvagyon és a nemzetközi információcserével érkező adatok folyamatos elemzésével azonosítja - írja az Adótraffipax oldalán az adóhatóság. A jogkövető adózók továbbra is támogatásra számíthatnak a NAV-tól a kisebb hibák javításában, a szándékos adóelkerüléssel szemben ugyanakkor határozottan – a jogszabályokban biztosított eszköztárral – fellép a hivatal.

Kiemelt figyelmet kapnak az olyan veszélyeztetett ágazatok, mint az építőipar, a számítástechnikai termékek kereskedelme, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, az online értékesítés, valamint az „adózatlan” jövedéki termékek. Új szegmensek a NAV figyelmének fókuszában az étrendkiegészítőket, a tüzelőanyagot forgalmazók, a klímát értékesítők és -szerelők, valamint a marketing-, reklám-, médiaszolgáltatás és filmgyártás területén tevékenykedők.

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai április 17. és május 14. között a szoláriumokban, illetve az egyéb fizikai-közérzetjavító szolgáltatóknál ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét és az alkalmazottak bejelentését.

A NAV baranyai munkatársai április 10. és 16. között szerdán Pécsett a vitaminboltokban, pénteken a vásárcsarnok vendéglátóhelyein ellenőriznek. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is. 

Továbbá április 17. és 23. között kedden Pécsett, a Király utcai és a Széchenyi téri cukrászdákban, szerdán Szigetváron, a Zrínyi téri és a József Attila utcai vendéglátóhelyeken, csütörtökön pedig Mohácson, az építőanyag-kereskedőknél ellenőriznek. A megye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását vizsgálják.

2023. április 24. és 30. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a zöldség- és gyümölcskereskedőknél a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az online pénztárgép használatának szakszerűségét vizsgálják.

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. április 17. és 20. között Szirmabesenyőn, Sajókeresztúron és Sajóbábonyon ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, továbbá a jövedéki termékek szabályszerű értékesítését.

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. áprilisban a közterületeken zöldséget-, gyümölcsöt árusító vállalkozásoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 15. héten pénteken Szolnokon és környékén tervez ellenőrzéseket. A revizorok a számla- és nyugtaadás teljesítését, a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos előírások betartását vizsgálják. Továbbá a 16. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • április 17. (hétfő)                      Tiszaföldvár és környéke,
  • április 18. (kedd)                      Jászberény és környéke,
  • április 19. (szerda)                    Szolnok és környéke,
  • április 20. (csütörtök)                 Kunszentmárton és környéke.

A revizorok a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát és az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást. A hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. április 17. és 21. között a zöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2023. április 17. és 21. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • április 17. (hétfő)                        Balassagyarmati járás,
  • április 18. (kedd)                        Pásztó járás,
  • április 19. (szerda)                    Szécsényi járás,
  • április 20. (csütörtök)                 Rétsági járás,
  • április 21. (péntek)                     Salgótarjáni járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a számítástechnikai, valamint műszaki eszközöket, berendezéseket árusítóknál. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát. Fentieken túl az adóellenőrök a hét valamennyi napján a megye egyéb területein is végezhetnek vizsgálatokat.

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. április 1. és 30. között Nagykőrös, Szigethalom, Veresegyház, Monor, Szentendre, Zsámbék, Érd, Vác, Budaörs, Százhalombatta, Cegléd, Dabas, Nagykáta településeken a piacokat, kitelepüléseket ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések. 

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. április 17. és 21. között az építkezéseket és az építőanyag-kereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az árukészletek eredetét. Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • 2023.04.17. Tolna
  • 2023.04.18. Paks
  • 2023.04.19. Dombóvár
  • 2023.04.20. Bonyhád
  • 2023.04.21. Szekszárd

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV ellenőrzések.

Címkék:
adozas, vállalkozás, cég, NAV, adóhatóság, adó, online pénztárgép, zöldség, gyümölcs, online, április, online vásárlás, kereskedő, alkalmazottak,