Fokozott ellenőrzés: ezekre a területekre megy rá az adóhivatal

MTI2015. február 19. 18:04

Az adóhatóság revizorai az idén is kiemelt figyelmet fordítanak az egyéni vállalkozók ellenőrzésére, és fókuszban marad az internetes kereskedelem is, a pénztárgépek használatát pedig a "segítő" ellenőrzés helyett a kockázatelemzésen alapuló váltja fel - ismertette Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az adóhatóság négyezer revizora közel négymillió vizsgálatot végzett 2014-ben. 225 ezer vizsgálat nyomán több mint 582 milliárd forintnyi megállapítás született. A feltárt nettó adókülönbözeten belül az áfa részaránya tovább nőtt, 86,5-ről 89,6 százalékra, míg az szja 3,9 (2013-ban 5,1), a társasági adó 1,7 (2013-ben 3,8), a járulékok 2,5 (2013-ban 2,3), az egyéb adónemek 2,5 (2013-ban 2,3) százalékot képviseltek.

A NAV legfontosabb feladata a költségvetési bevételek biztosítása, ennek rendelik alá az ellenőrzési tevékenységet, amihez számos új eszköz áll rendelkezésükre, főként az áfa ellenőrzéseknél. Az áfa területén az adóhatóság célja a legjellemzőbb csalási struktúrák (például körhinta-csalások, láncolatok) és az azokban érintett adózók, a nem teljesített adókötelezettségek feltárása és szankcionálása. Szükség esetén büntetőjogi felelősségre vonást is kezdeményeznek.

Számíthatnak a revizorok látogatására az adóminimalizálók és azok is, akik elmulasztottak számlát kiállítani a termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról vagy fiktív számlát bocsátottak ki.

Az elektronikus kereskedelemre, ahol egyre nagyobb árbevétel képződik, már három éve kiemelt figyelem irányul, ellenőrzéséhez szintén új eszközei vannak a hatóságnak - tette hozzá.

Az irányelvek szerint a társasági adó területén többek között az indokolatlanul elszámolt költségekre, ráfordításokra, az agresszív adótervezésre, a transzferárak ellenőrzésére, a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos adóalap-csökkentésre és a beruházások elszámolására összpontosít az adóhatóság. Ellenőrzik továbbá azt is, szabályszerűen vették-e igénybe az egyes támogatásokat. A látvány-csapatsportok támogatásával kapcsolatos megállapítások tavaly megtízszereződtek az előző évhez képest.

A járulékfizetés ellenőrzésénél a feketefoglalkoztatást, a munkaerő-kölcsönzés szabályszerűségét, az adókedvezmények igénybevételének jogszerűségét vizsgálja a NAV.

Külön figyelmet szentel egyes foglalkozásoknak (például vendéglátó, fodrász, kozmetikus, víz- és gázszerelő) valamint azoknak a tevékenységeknek, amelyeknél a költségelszámolás lehetősége minimális (ilyen például az ügynöki tevékenység, a könyvelés vagy az újságírás).

Az szja területén az ellenőrzések célja az eltitkolt jelentős jövedelmek feltárása, így tarthatnak a revizoroktól a jelentős kockázatot hordozó társaságok magánszemély tagjai, a vállalkozások számlájáról jelentős összegű készpénzt felvevő, de annak vállalkozási célú felhasználását igazolni nem képes magánszemélyek mellett a csőd-, felszámolási és kényszertörlési eljárások alá kerülő adózók vagyonát vagy jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyéni vállalkozók körében az idén több vizsgálatot tervez az adóhatóság. Hasonlóan kiemelt figyelem irányul idén az őstermelőkre is. Továbbra is célkeresztben lesznek a jövedelmet minimalizálók és a jövedelem-(nyereség)-minimum alatt vallók is. A vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyeknél az adókedvezmények feltételeinek teljesülését, az adóvisszaigénylések jogszerűségét vizsgálja az adóhatóság.

Az egyes adónemektől függetlenül fokozottan ellenőrzi a NAV az árumozgásokat (ekáer), az online pénztárgépek használatát, a munkaerő-kölcsönzést, a székhelyváltókat és a készpénz-forgalmat.

Kiemelt figyelmet kap idén is a mezőgazdaság, azon belül a sertéstenyésztés, a húsfeldolgozás és -tartósítás valamint a fakitermelés. A szolgáltató szektorban ellenőrizendő tevékenységi körök a tavalyihoz hasonlóak, például a gépjárműjavítás és -karbantartás valamint az élőállat nagykereskedelem.
A vámszakmai területen a jövedéki ellenőrzések egyik fontos célja továbbra is a dohánygyártmányok illegális forgalmazásának megakadályozása és idén is ellenőrzik a cukortermékek forgalmazását, felhasználását. A revizorok igyekeznek felderíteni a magán- és bérfőzés keretében előállított párlatok illegális kereskedelmi forgalmát is, tehát, ha valaki az interneten árulja saját pálinkáját, ne lepődjön meg, ha megjelennek nála a NAV emberei.

 

Címkék:
ellenőrzés, vállalkozás, NAV, sertéstenyésztés, adó, transzferár, költségvetési csalások,