Májusig csúszhat a pénztárgépcsere határideje

Pénzcentrum2013. november 4. 14:32

Lapértesülések szerint jövő májusra tolódhat az online pénztárgépek átállási határideje. Az biztos, hogy több téren is komoly problémák mutatkoznak.

Jövő májusra módosul az online pénztárgépekre való átállás határideje - értesült piaci forrásokból a Népszabadság. A lap információi szerint az erről szóló rendeletmódosítás napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben. Az átállás újabb csúszása tízmilliárdos kiesést jelent a költségvetésnek.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a pénztárgép-cserére kötelezettek októbertől csak akkor üzemeltethetnek elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet, ha van online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződésük, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésük.

120 ezer forintnál azonban gyakorlatilag nincs olcsóbb gép a piacon. A kisvállalkozások többsége viszont 100 ezer forintnál többet nem tud pénztárgépre fordítani, még akkor sem, ha jogosult a gépenkénti 50 ezer forint támogatásra - ezért már több bolt is bezárt, főleg kistelepüléseken.

Számolnak a csúszással a Pénzcentrum.hu által megkérdezett pénztárgép-kereskedők, szervizek is. Szabó Gábor, a Cardnet Zrt. vezérigazgatója szerint a várható jövő évi csúszás annyiban lehet előnyös, hogy rendeződhet a helyzet a piacon, hiszen sok vásárló számára meglehetősen nagy zavart okozott a jelenlegi kesze-kusza helyzet.

A vezérigazgató bízik benne, hogy a még hiánypótlásra beadott típusok is megkapják az engedélyt, addig is folyamatos kapcsolatban vannak a vevőikkel, tájékoztatják őket az aktuális helyzetről.

"Pénztárgép-ügyben az eddigi tapasztalatok szerint mindig lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és/vagy a NAV, a döntéshozók és a hatóságok sportszerűen, rugalmasan álltak a kérdéshez, ha kellett megváltoztatták a határidőket" - mondta el korábban lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A boltosokat képviselő érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a nemzetközi tapasztalat is azt mutatja, hogy a gyártás viszonylag lassú folyamat, a Magyarországon alkalmazásra kerülő rendszer pedig - elsősorban biztonságtechnikai okok miatt - még összetettebbnek számít.

Eddig sem volt egyszerű

Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként tavaly októberben jelentette be az intézkedést, és az első határidő a pénztárgépek online bekötésére 2013 áprilisa volt. Ez a határidő a csúszásokat látva előbb júniusra, júliusra, majd szeptemberre tolódott, de a szeptemberi határidő után sem bírságol a NAV, ha a kereskedő legalább a bekötéshez szükséges kódot már megigényelte, októbertől pedig a pénztárgép megrendeléséről szóló szerződéssel kell már rendelkezni. A de facto határidő a vállalkozások szemében december 31. lehet, mivel ha eddig nem üzemelik be az új pénztárgépeket, akkor elesnek az ehhez nyújtott állami támogatástól. Most azonban úgy néz ki, ez a határidő is tolódhat.

Címkék:
kkv, pénztárgép, online pénztárgép, adózás. kkv,