Küzdenek a bankok a talpon maradt cégekért

Pénzcentrum2011. július 18. 08:32

A mikrovállalkozások számára nyújtott hitelállomány bővítését szeretnék a Népszabadság által megkérdezett pénzintézetek. A piac azonban igen szűk, a válságálló cégekért komoly verseny folyik.

Döntően a határon belül működnek a kisebb vállalkozások, csakhogy a belföldi kereslet még mindig stagnál, a forgalom elmarad a válság előtti szinttől, ez pedig hatással van az ügyfelek hitelképességére.

Ugyanakkor a vállalkozások részéről a kereslet nem lett kisebb, de mivel a cégek pénzügyi helyzete gyengült, ezért csökkent a felvehető hitelösszeg - tájékoztatta a napi lapot az OTP.

Bár a finanszírozható vállalkozások száma csökkent, az állami forrásoknak mégis fontos funkciója van a szektor hitelezésében. Tenke Gábor, az Erste lakossági és mikrovállalati termékfejlesztési igazgatója szerint a jelenlegi gazdasági környezetben nagyobb hangsúlyt kapnak a likviditási hitelek, s ebben a Széchenyikártya program forrásainak lényeges szerepe van.

A Budapest Banknál némi keresletélénkülést már tapasztaltak az elmúlt időszakban ezen a téren, de a társaságok egy része jelenleg banki finanszírozással nem hitelezhető - hívták fel a figyelmet. Sokat segítene a helyzeten, ha a vállalkozások pénzügyi mutatói tovább javulnának, vagy kiszámíthatóbbá válnának, illetve ha csökkennének a fizetési határidők.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Raiffeisennél például részletesen vizsgálják a hitel célját, a visszafizetési képességet, valamint a tulajdonosi elkötelezettséget, melyek a piaci helyzet, a megrendelésállomány alakulása, a vevőkör és a pénzügyi stabilitás mellett meghatározóak a finanszírozási döntésnél.

 

Címkék: